Ceny grzybów 2022 w Krakowie
Obecnie świeże grzyby znajdziemy na każdym targu, a także u przydrożnych sprzedawców i w niektórych sklepach. Jeśli chodzi o sprzedaż, bezsprzecznie królują teraz podgrzybki, prawdziwki, borowiki czy kurki. Koneserzy grzybów, którzy bez nich nie wyobrażają sobie jesiennych i zimowych potraw, muszą jednak przygotować się na to, że tegoroczne ceny są o kilkadziesiąt procent wyższe niż rok temu. Wszyscy pamiętamy hit tegorocznej drożyzny – słynne czereśnie. W maju kilogram kosztował nawet 260 złotych. Jeśli chodzi o grzyby, rekordzistami są kurki. Za kilogram trzeba zapłacić od 80 to nawet 100 złotych!
Polecany artykuł:
Ceny grzybów w Krakowie. Ile kosztuje kilogram grzybów na krakowskich targowiskach?
Postanowiliśmy wybrać się na dwa krakowskie place targowe, aby sprawdzić jak klarują się ceny grzybów w stolicy Małopolski. Duża kania to koszt 10 złotych za sztukę. Cena rydzów to 45-50 złotych za kilogram. Kurki to prawdziwe złoto wśród grzybów. Za kilogram trzeba zapłacić od 80 złotych wzwyż. Cena maślaków to 35 złotych za kilogram, a podgrzybków – 50 złotych. Za świeże borowiki trzeba zapłacić od 50 do nawet 65 złotych za kilogram, natomiast suszone to koszt 40 złotych za... 100 gramów. Jeśli chodzi o grzyby suszone, rekordzistami cenowymi są całe podgrzybki, których kilogram może kosztować pond 200 złotych.