Rosół - zdjęcie ilustracyjne

i

Autor: pixabay.com

Kuchnia

Chcesz przechowywać rosół kilka tygodni? Jest na to banalny sposób!

2024-12-12 15:20

Rosół to jedna z najbardziej uwielbianych zup Polaków. Bazę do niej stanowi bulion, więc można go wykorzystać do wielu innych rodzajów zup, dodając kolejne składniki. Chyba każdy z nas po niedzielnym rosole jadł na podstawie tego samego bulionu zupę pomidorową w poniedziałek, by się nie zmarnowała. A co zrobić, by rosół cieszył nasze kubki smakowe przez kilka tygodni? O tym w poniższym artykule!

Jakie składniki na najlepszy rosół!

Portal Beszamel proponuje, by ugotować najlepszy, klasyczny, ale i najpyszniejszy rosół użyć następujących składników:

  • 2 udka z kurczaka, 
  • kawałek wołowiny rosołowej (łata, szponder), 
  • 1 cebula, 
  • kawałek pora, 
  • 4 marchewki, 
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego, 
  • 2 pietruszki, 
  • pęczek natki pietruszki, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie), 
  • sól, 
  • pieprz ziarnisty

Czas gotowania takiego rosołu to od 40 do 60 minut (jeśli użyjemy 4-litrowego garnka).

Jak przechowywać najdłużej rosół w lodówce?

Po całkowitym wystudzeniu rosołu (pod żadnym pozorem nie możemy chować go do lodówki bezpośrednio po ugotowaniu, podobnie, jak innych potraw), należy go schować do lodówki. Najlepiej przed tym wyjąć z niego mięso, oraz większość warzyw, których użyliśmy do jego przygotowania. Można np. pozostawić w garnku marchewkę do smaku, można ją jednak wyjąć i włożyć do lodówki w osobnym pojemniku.

Jak sprawić, by rosół nie zepsuł się nawet przez kilka tygodni?

Najprostszym sposobem na wydłużenie "żywotności" rosołu jest jego wekowanie w słoikach, po uprzednim odcedzeniu go ze wszystkich warzyw, mięsa, oraz przypraw, by został w nim jedynie bulion. Należy go następnie zawekować, dokładnie jak kompot (by wieko było szczelne, można go w słoiku podgotować) i po wystudzeniu taki bulion będzie dobry przez kolejnych kilka tygodni. Rosół można także mrozić! Jak? Można użyć plastikowych worków do mrożenia, pojemników, lub specjalnych słoików odpornych na niskie temperatury. Warto wtedy podzielić rosół na mniejsze porcje, tak by szybciej się zamroził. W taki sposób zupę możemy przechowywać nawet do pół roku!

Zobaczcie, jak przygotować idealne mięso na grilla!

Poznań Radio ESKA Google News
Autor: