Bardzo lubisz boczek? Nie przywiązujesz dużej wagi do lekkiej diety, a twojej sylwetce nie szkodzi zjedzenie kilku dodatkowych plastrów bekonu? Mimo tego radzimy go ograniczyć! Okazuje się, że kilka niewinnych plasterków może być dla nas bardzo szkodliwe!
Często to jesz? Jest tak samo rakotwórczy jak tytoń!
W kwestii rakotwórczości Światowa Organizacja Zdrowia sklasyfikowała bekon w tej samej kategorii, co tytoń! Nikogo chyba nie dziwni, że spożywanie boczku należy ograniczyć, ponieważ zawiera on bardzo dużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, co może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Zjedzenie zaledwie dwóch pasków boczku dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego średnio o 5.9 proc., czterech pasków - o 6.8 proc., sześciu - o 7.7 proc.
Niezdrowe jest każde przetworzone mięso. Między innymi dlatego, że zawiera azotany. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Meat Science Journal, w żołądku azotany mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy.
Ile zjeść boczku aby nie szkodziło?
Jest takie powiedzenie, że wszystko 'wszystko jest dla ludzi”, kawałek boczku zjedzony raz na jakiś czas nie powinien wyrządzić nam dużej krzywdy. Więc jeśli bardzo lubisz boczek, nie musisz na zawsze z niego ryzykować. Według opinii lekarzy nie zaszkodzi ci jedna porcja boczku tygodniowo. Jednak warto jej nie przekraczać aby dbać o swoje zdrowie.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!
Polecany artykuł: