Trzecie miejsce uzyskała pieczona kaczka z pyzami i buraczkami lub modrą kapustą. To danie zdobyło 12 proc. głosów.
foto: Pexels
Na drugim miejscu uplasowały się pyry z gzikiem. Słynny poznański przysmak zdobył 14 proc. głosów.
foto: Pexels
Zwycięzcą pierwszego Plebiscytu Eski Poznań „Najlepsze danie w Wielkopolsce” są szare kluchy z kapustą i boczkiem! Ta pozycja zdobyła 29 proc. głosów.
foto: Pixabay
Czas na dania poza podium. Poznaniacy nie zapomnieli, by napisać o rogalach świętomarcińskich. Ten słodki przysmak zdobył 6 proc. głosów.
foto: Pixabay
Kolejne 6 proc. głosów zdobyło danie: pyry z gzikiem, jajo sądzone, fasolka i mizeria.
foto: Pixabay
W Waszych propozycjach padło wiele zup: czernina, polewka czy ślepe ryby. To właśnie czernina zdobyła najwięcej głosów w tej kategorii. Zagłosowało na nią 5 proc. internautów.
foto: Pixabay
W odpowiedziach pojawiały się liczne propozycje dań z pyzami. Jednak nie zdobyły dużej liczby głosów.