11 listopada to nie tylko rogale. Dawniej tym dniu poznaniacy zajadali się także gęsiną. Jak przekonuje Jacek Marcinkowski z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy, ten rodzaj mięsa znów staje się bardzo popularny.
-Była bardzo niska konsumpcja w Polsce, 95% gęsiny było eksportowane na zachód, a w tej chwili coraz więcej zostaje jej w kraju. Mięso gęsie jest bardzo zdrowe, szczególnie tłuszcz Omega3- mówi Jacek Marcinkowski.
Choć gęsinę można przygotować na wiele sposobów, tradycyjnie w Poznaniu była podawana pieczona.
- Najpierw się zabejcowało, później piekło no i musiał być ten tłuszczyk, bo to on daje cały smak. Przygotowuje się też sosy z różnymi przyprawami. Do gęsi to muszą być pyzy i kapusta do tego.- mówi nam Halina Olszewska, restauratorka.
Gęsiny w różnych odsłonach będzie można spróbować podczas obchodów imienin ulicy Święty Marcin.