Po popularnych frytkach z klasycznych ziemniaków, a także z batatów, nadeszła pora na dynię! Frytki z tego warzywa są delikatne, mają chrupiącą skórkę i kremowy środek. Brzmi pysznie, prawda? Zobacz, jak najlepiej przygotować frytki z dyni.
Frytki z dyni hitem tej jesieni!
Jesienią dynie cieszą się ogromną popularnością, dzięki Halloween oraz gastronomii. Dynie są niskokaloryczne (28 kcal w 100 g), zawierają także wiele witamin i minerałów. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny (IG 75), ich ładunek glikemiczny jest bardzo niski (wynosi 3), co oznacza, że nie występują skoki poziomu cukru we krwi - informuje serwis horecatrends.pl. Zatem można śmiało konsumować frytki z dyni. Jesteście ciekawi tego przepisu? Szczegóły poniżej!
Polecany artykuł:
Przepis na domowe frytki z dyni piżmowej
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek suszony
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie dynię, obierz ją ze skóry i usuń gniazda nasienne.
- Następnie pokrój dynię na równe paski.
- Wrzuć pokrojone frytki do miski. Dopraw do smaku. Następnie polej dyniowe frytki oliwą i wymieszaj.
- Odstaw frytki na 10- 15 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj blaszkę do pieczenia.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozłóż frytki na blasze.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut i gotowe!