Jajecznica dobra na wszystko
Jajecznica jest bogata w wiele wartości odżywczych. Zaledwie 100 gram potrawy to 12,7 gram białka, 1,4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów, czy 0,2 grama błonnika. Ponadto to wapń, magnez, oraz witaminy A, oraz D. Jeśli w jajecznicy znajdą się szczypiorek, czy cebulka dodamy do tego bogatego składu także witaminę C. 100 gram jajecznicy to 216 kalorii.
Co możemy dodać do jajecznicy?
Jajecznica jest potrawą, którą, w zależności od naszych chęci możemy z nią eksperymentować. Oprócz wspomnianych wyżej szczypiorku, czy cebuli, możemy dołączyć między innymi wędliny, kiełbasę, czy warzywa. Chyba najpopularniejszym dodatkiem warzywnym do jajecznicy są pomidory. Klasyczna polska jajecznica składa się z poza podstawowego składnika, także kiełbasę (w zależności od naszych upodobań), lub boczek, a także szczypiorek lub cebulkę. Hiszpanie jedzą jajecznicę z kiełbasą chorizo, lub suszoną szynką. Doprawiają ją na ostro sosem Tabasco. W Meksyku zamiast pomidorów, do jajecznicy lubią dodawać paprykę, zwłaszcza czerwoną. Brytyjczycy najczęściej dodają boczek. Jesienią za to warto do jajecznicy dodać świeże, leśne grzyby. Poza sezonem sprawdzą się jednak także pieczarki.
Jak sprawić, by jajecznica była bardziej puszysta?
Jajecznica to danie, które jemy w zależności od upodobań. Jedni podsmażają ją delikatnie, powodując ścięcie białek, oraz delikatne ścięcie żółtka. Są też tacy, którzy także żółtko ścinają do maksimum. Jednak co zrobić, by nasza jajecznica, bez względu na konsystencję, była zawsze puszysta, a przy tym jeszcze zdrowsza? Wystarczy zaledwie kilka kropel soku z cytryny. Dzięki temu dodatkowi jajecznica staje się puszysta, bardziej miękka i wilgotna. To wszystko dzięki temu, że sok nawilża białko, oraz powoduje jego szybsze ścięcie. Jajecznica ma kremową konsystencję dzięki temu. Co ważne - odpowiednia ilość kropel soku nie powoduje zmiany smaku i cytryna nie jest wyczuwalna.