Jak rozpoznać truskawki polskie od zagranicznych? Zawsze zwracaj na to uwagę

2025-05-20 9:44

Wielu z nas czeka na ten moment, kiedy kupi pierwsze sezonowe truskawki. Miłośnicy tych owoców z pewnością wypatrują już na lokalnych bazarkach tych soczystych owoców. Jesteście ciekawi, jak rozpoznać truskawki polskie od zagranicznych? Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł.

Truskawki

i

Autor: Pixabay

Kiedy sezon na truskawki 2025?

Sezon na polskie truskawki w 2025 roku rozpoczyna się zwykle w połowie maja. Pierwsze owoce, zwłaszcza te uprawiane pod osłonami, mogą być dostępne nawet wcześniej, w połowie kwietnia. Największy "wysyp" truskawek i ich najniższe ceny można spodziewać się w pierwszej połowie czerwca. Sezon zazwyczaj trwa do lipca.

Jednak wszystko jest uzależnione od warunków pogodowych. W tym roku truskawki nie miały łatwo, a wszystko przez niskie temperatury i deszcze. Co nie zmienia faktu, że truskawki i tak zaczynają się już pojawiać na lokalnych targowiskach. Jak rozpoznać, które są z Polski?

Poznań Radio ESKA Google News

Sezon na truskawki 2025. Jak rozpoznać polskie od zagranicznych?

Wbrew pozorom w dość łatwy sposób można rozróżnić truskawki polskie od importowanych. Przede wszystkim te z naszego kraju mają różnorodne kształty i różnią się intensywnością czerwieni. Zwykle mają jaśniejsze fragmenty, zwłaszcza przy szypułce.

Z kolei truskawki z innych krajów np. z Grecji czy Hiszpanii, są bardziej jednolite, mają takie same kształty, i są równomiernie czerwone. Często są też twardsze, błyszczące i większe od polskich. Jest to efekt odmian dostosowanych do transportu i długiego przechowywania.

Truskawki można łatwo rozpoznać po zapachu. Polskie odmiany pachną intensywnie. Ich zapach jest wyczuwalny jeszcze przed rozkrojeniem owocu. Mają wspaniały smak: słodki i orzeźwiający. W przypadku importowanych truskawek, zapach nie jest już tak wyczuwalny, a smak często też pozostawia wiele do życzenia, ponieważ te z innych krajów, w smaku bywają mdłe lub wodniste. Niestety przyczyną tego są zbiory jeszcze przed pełną dojrzałością owoców, by przetrwały długą podróż do sklepów. 

Jednak to nie koniec. Świeża truskawka z krajowej uprawy ma zieloną szypułkę, która łatwo się odrywa. Jej miąższ jest czerwony w całym owocu. Zazwyczaj w zagranicznych truskawkach, szypułka bywa zwiędła albo trudno ją oderwać. Po przekrojeniu często okazuje się, że środek jest biały lub blady, a to oznacza, że truskawka została zerwana, zanim dojrzała.

Dlaczego truskawki z lokalnych targowisk są lepsze?

Truskawki to bardzo delikatne owoce. Dlatego by mogły dojechać tysiące kilometrów, na plantacjach są już zrywane, gdy tak naprawdę, jeszcze nie są dojrzałe, a wszystko to wpływa na smak owoców. Dodatkowo importowane truskawki są też konserwowane różnymi środkami, by przetrwały transport do sklepów w innych krajach. 

Z kolei owoce z polskich upraw trafiają na stragany często już dzień po zbiorze. Dlatego ich smak całkowicie różni się od tych zagranicznych. 

Dni Truskawki w Korycinie. Bitwa Truskawkowa Korycin vs. Reszta Świata