Słoik

i

Autor: sam8927/Pixabay/cc0 Słoiki z wybuchową cieczą postawiły policjantów na nogi

Porady

Jak w szybki sposób odkręcić słoik? Nawet najbardziej oporny się da otworzyć!

2025-01-08 12:14

Mocno zakręcony słoik, jeszcze zagotowany tak, by był szczelnie zamknięty to zmora każdego z nas. Wielu z nas latem, gdy przygotowujemy przetwory czy kompoty, o tym nie myślimy. Zimą, gdy z nich korzystamy, czasem się nawet poddajemy, gdyż odkręcenie wieczka od słoika wydaje się być niemożliwe. Są jednak sprawdzone sposoby, jak temu zaradzić!

Przetwory dobre na wszystko

Każdy, kto lubi letnie smaki owoców, warzyw, oraz przetwory szykuje latem wiele słoików, które wekuje. Różnego rodzaju kompoty z wiśni, czereśni, jabłek, śliwek, przetwory, dżemy owocowe, ogórki kiszone, to wszystko, co możemy w łatwy sposób wekować i co, może cieszyć nasze kubki smakowe nie tylko latem, ale i zimą. To też bardzo zdrowe, gdyż dajemy organizmowi naturalne witaminy, których tak brakuje w okresie zimowym.

Jak otwierać solidnie zakręcone słoiki?

Latem, gdy wekujemy słoiki, staramy się bardzo mocno je zakręcić, tak, by skutecznie odciąć dopływ powietrza do wnętrza, a co za tym idzie wydłużyć ich datę przydatności do spożycia. Zimą to rozwiązanie jednak jest bardzo uciążliwe, gdyż odkręcenie takiego słoika graniczy z niemożliwością. Wekując słoiki gorącą wodą bardzo mocno zacieśniamy wieczka i usuwamy ze szczelin powietrze. Jak więc tak silnie zakręcone słoiki odkręcić?

Jak odkręcić solidnie zakręcony słoik?

Każdy z nas miał na pewno sytuację, w której ciężko było odkręcić solidnie zakręcony słoik. W takich przypadkach wielu z nas sięga po ręcznik, by uniknąć ślizgania się ręki po wieczku. Najlepiej, by taki ręcznik, lub ściereczka były wilgotne. Wielu z nas używa także sztućców, próbując otworzyć słoik przy pomocy noża, łyżeczki, czy widelca. Tu warto jednak uważać, zwłaszcza używając noża, by się nie skaleczyć. Ponadto takie wieczko, może nie być już do końca szczelne i trudno będzie o to, by taka nakrętka nadawała się ponownie do użycia. Często do otwierania używa się także ogrzania wieczka gorącym strumieniem wody. Jednak to stwarza ryzyko pęknięcia słoika z powodu dużych różnic temperatur. Najlepiej jednak, gdy tylko słoik nabierze temperatury pokojowej, włożyć słoik wieczkiem do dołu do garnka z gorącą wodą. Należy to robić w rękawicach, bądź przy użyciu ściereczki, by się nie poparzyć.

Zobaczcie, jak traktować mięso, by jego przydatność była jak najdłuższa. Takie porady były na Grill Show w Poznaniu

Poznań Radio ESKA Google News
Autor: