Sałatka Jarzynowa według Magdy Gessler. O czym pamiętać?
Podczas jednej z konferencji Magda Gessler postanowiła podzielić się swoim przepisem na sałatkę jarzynową. Jak zaznaczono, to obowiązkowy punkt podczas świąt.
- Więc najlepsza sałatka jarzynowa jest tam, gdzie gotujemy rosół. Czyli te warzywa z rosołu, tak jak dawniej, żeby ich nie marnować, wrzucamy do sałatki. Ale nie przegotowujemy tych warzyw. Myśmy już zapomnieli, że dawniej wykorzystywano wszystko. Dzisiaj to się wyrzuca. To trzeba wyjąć w momencie, gdy jest trochę al dente. Pokroić. Musi być dużo selera. Ja używam czterech selerów. Musi być dużo marchwi, ja daję 12 sztuk. 12 sztuk pietruszki. Do tej wszystkiego dorzucamy ziemniaki gotowane osobno w rosole. Jeszcze liśćmi laurowymi gotowanymi w osobnym garnku na rosole - cytuje Magde Gessler Pudelek.
Do tego:
- jajka;
- ogórki (im kwaśniejsze tym lepsze), ale bez "błota" w sałatce, czyli takie, które nie są zbyt wodniste;
- grzybki marynowane (ostre) - mogą być pieczarki lub gąski;
- kwaśne jabłka (najlepiej antonówki);
Jak się okazuje, kwasku w samej sałatce będzie sporo! Warto też pamiętać o tym, żeby warzywa i jabłka pokroić w odpowiedniej wielkości kostkę.
- 1/5 sałatki to jabłka i ogórki - zaznaczyła Magda Gessler.
Polecany artykuł: