Co robić z porysowaną deską do krojenia!
Choć w dzisiejszych czasach dominuje pogląd, by zamiast naprawiać, to wyrzucać, nie jest to działanie ekologiczne. Tworzenie niepotrzebnych śmieci fatalnie wpływa na nasze środowisko. Tak jest chociażby z wysłużoną drewnianą deską do krojenia. Jest ona bardzo solidna, jednak wielu z nam przeszkadzają jej wyżłobienia spowodowane krojeniem przez nas nożem. Wtedy niektórzy już ją wymieniają, a to błąd, gdyż deska nadal spełnia swoje zadania w taki sam sposób i nadaje się do krojenia składników na nasze potrawy.
Pamiętajmy o częstym myciu deski do krojenia!
Drewnianą deskę do krojenia należy myć po każdym użyciu, z dużo większą dokładnością, niż plastikowa deska, gdyż na drewnianej desce mogą zalegać resztki jedzenia, zwłaszcza surowego mięsa, który może przechodzić na inne produkty. Warto też pamiętać, by przy częstszym myciu uważać, by zbyt dużo wilgoci nie dostało się do wnętrza deski, gdyż może ona zacząć gnić, lub może dojść do jej skruszenia, bądź złamania.
Jak pozbyć się śladów po krojeniu na drewnianej desce?
Jeden z profili na Facebooku udostępnił dość ciekawy, oryginalny, ale i skuteczny sposób na pozbycie się zarysowań na desce do krojenia. Wystarczy jeden orzech włoski. Należy go najpierw rozłupać. I takim rozłupanym owocem orzecha, jednak w skórce należy pocierać po drewnianej desce, w miejscach, w których są widoczne zarysowania i nacięcia. Tym samym pozbędziemy się tych zarysowań, zostaną one wypełnione przez skórkę, ponadto te zarysowania zostaną przez skórkę orzecha pofarbowane.