Krwawe paluchy na Halloween!

i

Autor: Pexels/mygotujemy.pl

Gastronomia

Paluchy wiedźmy to kultowe przekąski na Halloween. Sprawdź ten... krwawy przepis!

Krwawe paluchy na Halloween to prawdziwy hit. Każdego roku w sieci pojawia się mnóstwo przepisów i zdjęć tych wyjątkowych przekąsek. Jakie składniki należy przygotować do tego przepisu? Odpowiedź na to pytanie, znajdziecie w artykule.

Krwawe paluchy na Halloween to hit!

Halloween na całym świecie nie może obyć się bez dyni. Jednak na horyzoncie jest też konkurencja... mowa o palcach czarownicy, a konkretnie o przerażających ciasteczkach, które stały się obowiązkową przekąską niejednej imprezy! Sprawdźcie ten przerażający przepis.

Paluchy wiedźmy. Co to?

Paluchy wiedźmy to nic innego, jak kruche, maślane ciasteczka w kształcie palców "czarownicy". Obowiązkowym elementem są "paznokcie" z migdałów oraz krew z syropu. Portal Horecatrends.pl opublikował sprawdzony przepis na tę wyjątkową przekąskę. Wrażenia smakowe i wizualne gwarantowane!

Paluchy wiedźmy. Sprawdzony przepis

Poniżej publikujemy prosty przepis na ciastka paluchy wiedźmy. Z pewnością dzieci lub Twoi goście będą nimi zachwyceni. Na pewno widzieliście już zdjęcia tego przysmaku w mediach społecznościowych. Paluchy wiedźmy są cały czas na topie!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki migdałów ze skórką

Do dekoracji:

  • dżem truskawkowy
  • syrop malinowy

Sposób wykonania:

Etap 1: Rozdziel żółtko od białka i zostaw je w temperaturze pokojowej. Dodatkowo miękkie masło pokrój na mniejsze kawałki.

Etap 2: Przesiej mąkę tortową z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem.

Wskazówka: Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Paluchy będą mniej kruche, ale po upieczeniu zachowają lepsze kształty. Dodatkowo, zamiast mąki ziemniaczanej możesz też dodać 1 łyżkę budyniu śmietankowego lub waniliowego.

Etap 3: W misce zagnieć szybko mąkę przesianą ze składnikami, pokrojone masło, żółtko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny na półkę z najniższą temperaturą. 

Etap 4: Ze schłodzonego ciasta odrywaj kulki wielkości orzecha. Roluj je w dłoniach, formując wałeczki o długości 8-10 cm i szerokości 1,5 cm. W wałeczkach nożem ponacinaj małe wgłębienia, imitujące pomarszczoną skórę. Wałeczki ponacinaj z obu końców i po środku, a pomiędzy nimi zrób małe wgłębienia. Z jednej strony wałeczków włóż migdały - to będą paznokcie "wiedźmy". Poukładaj wałeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Etap 5: Włóż paluchy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i włóż paluchy czarownicy do piekarnika. Piecz 15-20 minut (do zarumienienia). Przed podaniem udekoruj czerwonym dżemem np. truskawkowym i skrop gęstym sosem np. malinowym.

Smacznego!

Halloween w poznańskich sklepach: