Krwawe paluchy na Halloween to hit!
Halloween na całym świecie nie może obyć się bez dyni. Jednak na horyzoncie jest też konkurencja... mowa o palcach czarownicy, a konkretnie o przerażających ciasteczkach, które stały się obowiązkową przekąską niejednej imprezy! Sprawdźcie ten przerażający przepis.
Paluchy wiedźmy. Co to?
Paluchy wiedźmy to nic innego, jak kruche, maślane ciasteczka w kształcie palców "czarownicy". Obowiązkowym elementem są "paznokcie" z migdałów oraz krew z syropu. Portal Horecatrends.pl opublikował sprawdzony przepis na tę wyjątkową przekąskę. Wrażenia smakowe i wizualne gwarantowane!
Paluchy wiedźmy. Sprawdzony przepis
Poniżej publikujemy prosty przepis na ciastka paluchy wiedźmy. Z pewnością dzieci lub Twoi goście będą nimi zachwyceni. Na pewno widzieliście już zdjęcia tego przysmaku w mediach społecznościowych. Paluchy wiedźmy są cały czas na topie!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- szczypta soli
- 4 łyżki migdałów ze skórką
Do dekoracji:
- dżem truskawkowy
- syrop malinowy
Sposób wykonania:
Etap 1: Rozdziel żółtko od białka i zostaw je w temperaturze pokojowej. Dodatkowo miękkie masło pokrój na mniejsze kawałki.
Etap 2: Przesiej mąkę tortową z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem.
Wskazówka: Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Paluchy będą mniej kruche, ale po upieczeniu zachowają lepsze kształty. Dodatkowo, zamiast mąki ziemniaczanej możesz też dodać 1 łyżkę budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Etap 3: W misce zagnieć szybko mąkę przesianą ze składnikami, pokrojone masło, żółtko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny na półkę z najniższą temperaturą.
Etap 4: Ze schłodzonego ciasta odrywaj kulki wielkości orzecha. Roluj je w dłoniach, formując wałeczki o długości 8-10 cm i szerokości 1,5 cm. W wałeczkach nożem ponacinaj małe wgłębienia, imitujące pomarszczoną skórę. Wałeczki ponacinaj z obu końców i po środku, a pomiędzy nimi zrób małe wgłębienia. Z jednej strony wałeczków włóż migdały - to będą paznokcie "wiedźmy". Poukładaj wałeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 5: Włóż paluchy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i włóż paluchy czarownicy do piekarnika. Piecz 15-20 minut (do zarumienienia). Przed podaniem udekoruj czerwonym dżemem np. truskawkowym i skrop gęstym sosem np. malinowym.
Smacznego!
Halloween w poznańskich sklepach: