Gotowanie ziemniaków najprostszym obiadem
Nie ma nic trudnego w przygotowaniu gotowanych ziemniaków. Obieramy je, solimy wodę i gotujemy do momentu, w którym staną się miękkie. Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do solonych ziemniaków, że bez soli nie mają dla większości z nas żadnego smaku. Można jednak to zmienić.
Sok z cytryny do gotujących się ziemniaków
Pół szklanki soku z cytryny może całkowicie zmienić smak i strukturę ziemniaka. Dzięki temu dodatkowi ziemniaki nie będą czerniały, nie rozpadną się. Możemy je podać zarówno do obiadu, choć idealnie będą nadawać się do sałatek. Można użyć także octu, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny, ostry smak.
Ziemniaki są zdrowe!
Kiedyś słyszeliśmy od bliskich, że jeżeli chcemy przytyć, to powinniśmy jeść ziemniaki, gdyż są tuczące. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki mają mniej kalorii od jabłek. Mają też od nich więcej witaminy C od jabłek. Mają także mniej kalorii od kasz i makaronów. Mają dużo białka, węglowodanów i błonnika.