Taniej i lepiej dla środowiska
Szklarnia wypełniona bańkami mydlanymi sprawi że owoce i warzywa będą lepiej rosły. Naukowcy z Poznania opracowali innowacyjną metodę, która pozwoli na ograniczenie energii i emisji dwutlenku węgla.
Wykorzystanie piany do izolacji szklarni to nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o prawie sto procent zmniejsza się emisja gazów cieplarnianych mówi Tomasz Spiżewski z katedry warzywnictwa uniwersytetu przyrodniczego w Poznaniu:
- Ta izolacja z baniek mydlanych działa podobnie jak izolacja z styropianu czy z wełny mineralnej. Dla porównania 50-cio centymetrowej grubości warstwa baniek mydlanych ma podobne właściwości izolacyjne jak 10 cm styropianu.
- Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym. Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła” – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu
Jeśli naukowcom uda się sprzedać to rozwiązanie, być może niedługo w sklepach nawet w grudniu czy styczniu będziemy mogli kupić polskie warzywa i owoce za niewielką cenę.
Polecany artykuł: