Z problemem niedożywienia borykają się miliony osób w Polsce, dlatego tak ważna jest nasza akcja – podkreśla organizator kampanii:
Często problem głodu czy niedożywienia nie jest widoczny na ulicy. Osoby dotknięte nim mogą ukrywać swoją sytuację, wstydzić się prosić o pomoc. Nasza kampania zwiększa widoczność problemu. W pierwszej edycji udało nam się zebrać około 12 ton żywności - mówi Łukasz Grzechnik.
Wynik powtórzono także w ubiegłym roku. Wtedy w akcję zaangażowało się ponad 190 placówek.
Do wybranych szkół przynosić można produkty z długim terminem ważności:
konserwy, ryż, kaszę, cukier, olej. Szczególne pożądanie dla zupy na głównym są wszystkie artykuły, które mogą być użyte do gotowania cotygodniowej zupy, między innymi fasola czy kukurydza w puszkach, przecier pomidorowa, a także pasztety czy pasty do chleba (...)
W każdej z placówek, która zgłosiła się do akcji, zbiórka trwa 1 miesiąc. Każda placówka prowadzi zbiórkę w roku szkolnym w wybranym miesiącu. Harmonogram zbiórek skonstruowany jest tak, aby organizacje pomocowe miały możliwie stałą dostawę jedzenia dla potrzebujących. - dodaje Łukasz Grzechnik z firmy Lyke.
Listę placówek biorących udział w zbiórce znajdziemy na www.sytypoznan.pl.