Przewodnik Michelin 2025. Wyróżniono 15 poznańskich restauracji
Przewodnik Michelin został opublikowany 10 czerwca 2025 roku. W zestawieniu jest 15 restauracji z Poznania i jedna z podpoznańskiego Skórzewa. Najważniejsze wyróżnienie, czyli gwiazdka powędrowała już trzeci rok z rzędu do restauracji Muga. Szef lokalu Artur Skotarczak uchodzi za jednego z najlepszych w swoim fachu w Polsce. Prestiżowe tytuły Bib Gourmand trafiły ponownie do restauracji TU., SPOT i do Fromażerii. Po raz pierwszy tytuł ten uzyskała także jeżycka restauracja POSTO.
Anonimowi inspektorzy odwiedzili Poznań wiosną tego roku i po raz pierwszy zdecydowali się wyjechać poza granice miasta, co oznacza szersze otwarcie na region. Do prestiżowego grona lokali uznanych przez inspektorów za godne polecenia w zeszłych latach, w tym roku dołączają dwa kolejne. Pierwszą z nich jest POSTO z ulicy Kościelnej (w dawnej zagrodzie bamberskiej), czyli kolejna obok Marinot Bistro jeżycka restauracja wyróżniona na kartach czerwonego przewodnika. Drugą nowością jest NARE Sushi ze Skórzewa. To dowód, że inspektorzy docenili ofertę kulinarną nie tylko samego miasta, ale również powiatu poznańskiego - czytamy w komunikacie Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Przewodnik Michelin 2025. Poznań dołączył do Warszawy i Krakowa
Oprócz Poznania w przewodniku zostały zrecenzowane Warszawa i Kraków. Stolica Wielkopolski pierwszy raz znalazła się w zestawieniu w 2023 roku. Rok później Michelin ocenił gastronomię w Gdańsku, w tym roku premierowo również Wrocław. Inspektorzy składają swoje wizyty w tajemnicy. Tradycja trwa od prawie stu lat. W Polsce Michelin pojawił się w 1997 roku.
Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii. Poznań od dawna kojarzony jest z doskonałą kuchnią na światowym poziomie, a rekomendacje Michelin są tego dobitnym potwierdzeniem. Nowe wyróżnienia pokazują niewyczerpany potencjał i stanowią doskonały pretekst, aby wrócić do Poznania. Poznań to nie tylko prestiżowa jakość, to przede wszystkim różnorodność oferty gastronomicznej miasta i jego okolic – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Publikacja daje turystom i mieszkańcom pretekst do odwiedzenia wyróżnionych restauracji. Przypomina, że otacza nas wiele ciekawych i wartych odwiedzenia miejsc. Lokale, które nie znalazły się na liście, mają szansę na wyróżnienie w kolejnych latach, ale przede wszystkim będą odkrywane przez smakoszy zainspirowanych do odwiedzin Poznania. Inspektorzy znają Poznań coraz lepiej, więc każdy, kto smacznie gotuje, ma szansę zostać zauważonym – tłumaczy Jakub Pindych, recenzent kulinarny związany z PLOT.