Polacy na potęgę nadal zjadają wieprzowinę!
Wieprzowina, choć przez wielu uważana za najgorszej jakości mięso, nadal jest bardzo popularna. Przeciętny Polak zjada jej aż 40 kilogramów rocznie. Przy tym, że świnie są hodowane w często dużych gospodarstwach, leczone są różnego rodzaju antybiotykami i innymi lekami, by jak ludzie rosły jak najlepiej i były jak najdłużej zdrowe, wszelkiego rodzaju leki wchłaniają się w mięso, gdyż są one podawane poprzez szczepionki. Podobnie jest z równie popularnym drobiem.
Tego mięsa zjadamy naprawdę niewiele, a jest bardzo zdrowe!
Dużo lepszym i równie smacznym zamiennikiem wieprzowiny i drobiu jest jagnięcina. Choć mięso to jest znacznie droższe, od popularnych mięs, to warto zainwestować. Statystycznie Polak zjada tylko 20 gramów jagnięciny rocznie. Wynika to z tego, że mięso jagnięce jest popularne jedynie w terenach górskich, a warto, by ludzie nizin także zjadali to mięso. Jagnięcina to mięso maksymalnie rocznego jagnięcia.
Jakie właściwości ma mięso jagnięce?
Jeśli już zdecydujemy się na jagnięcinę, warto by szukać tej mlecznej, od małych owiec, które żywią się wyłącznie mlekiem matki. Takie mięso jest bardzo delikatne, soczyste, oraz lekkostrawne. Jagnięcina ma w sobie wiele wartości odżywczych, jest bardzo bogate w białko. W tym mięsie jest także: mnóstwo witamin z grupy B, kwas linolowy, który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i wspomaga pracę mózgu, l-karnityna, która wspomaga procesy myślowe i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, oraz kwas orotowy, który ma właściwości przeciwdziałające nowotworom. Ponadto jagnięcina ma w sobie mało tłuszczu, co czyni ją lekkostrawną i korzystną dla naszego zdrowia.
Zobaczcie zdjęcia z Grill Show 2024 w Poznaniu
