Rozmrażanie zamrażarki. Po co to robić?
Jeżeli na ścianach w twojej zamrażarce widzisz grube warstwy lodu, a szufladki się nie zamykają - to najwyższy czas, by podjąć się akcji - rozmrażanie. Nie oszukujmy się, cały zabieg powinno się przeprowadzać raz na trzy miesiące, jednak przeważnie robimy to dopiero wtedy, gdy przez ilość lodu nie sposób już zamknąć szufladki. Mimo wszystko warto zadbać o regularny cykl oczyszczania zamrażarki, ponieważ maszyny pozbawione lodu zużywają mniej prądu i rzadziej ulegają awariom.
Skuteczny trik, który pozwoli ci sprawniej rozmrozić zamrażarkę
Chcąc rozmrozić urządzenie, wyciągnij wtyczkę z zasilania, by urządzenie przestało pracować, później wyjmij wszystkie półki i otwórz drzwiczki. Na tym etapie, przeważnie każdy zostawia sprzęt, by cały lód który się roztopi, opadł na dno.
Jednak wystarczy widzieć, że na dole urządzenia znajduje się specjalny zawór lub lejek. Te elementy służą do sprawnego odprowadzania wody. Co trzeba zrobić? Wystarczy tylko otworzyć zawór, albo w zależności od elementu - wysunąć lejek, gdy zaczyna się proces rozmrażania.
Pamiętajmy, że w każdym modelu element też może się różnić. Najlepiej jeszcze raz zapoznać się z instrukcją sprzętu. Jednak po wyciągnięciu półek powinieneś go dostrzec bez większych problemów, dzięki temu rozmrażanie twojego sprzętu pójdzie znacznie sprawniej!