Czym jest jujuba?
Głożyna pospolita, czyli jujuba to roślina rosnąca w Azji, głównie na terenie Chin i Indii może być także hodowana bez problemu w Polsce. Jujuba to owoc rosnący na drzewie. Ma czerwone, bądź brunatne owoce. Jego konsystencja jest lekko mączysta, stąd wielu zwraca uwagę na smak bardzo podobny do jabłka. Jujuba jest wykorzystywana bardzo często w medycynie tradycyjnej. Ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych.
Jujuba bardzo dobra na pamięć!
Im jesteśmy starsi, tym mogą powoli pogłębiać się nasze problemy z pamięcią, przede wszystkim, gdy wchodzimy w wiek senioralny. Obok tego, że powinniśmy trenować pamięć przez czytanie, oraz zapamiętywanie różnych faktów, to warto wspierać się także naturalnymi składnikami. Właśnie na to jest pomocny owoc jujuby. Naukowcy twierdzą, że tzw. chiński daktyl poprawia zdolności poznawcze i przyspieszają procesy w mózgu pozwalające nam lepiej zapamiętywać różne rzeczy.
Co zawiera w sobie owoc jujuby?
Jujuba to wiele witamin i minerałów, w tym: witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, oraz wapń. Poza pamięcią owoc głożyny pospolitej wspiera także układ odpornościowy i ma właściwości wzmacniające, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może być więc także stosowany przy stanach zapalnych różnych części naszego organizmu. Można owoc spożywać surowy, suszony, a także jako dodatek do jogurtów, owsianek. Sok z jujuby można pić, lub dodawać do herbaty. Zwłaszcza w długie, zimowe wieczory może być to świetny napój na ciepło, rozgrzewający i pomagający utrzymać nam odporność przed różnego rodzaju chorobami.