Tym razem do Poznania przyjedzie blisko 40 food trucków z całej Polski. W ich menu będzie można odnaleźć dania meksykańskie, indyjskie, czy autorskie kompozycje inspirowane kuchnią europejską: włoską, bałkańską, holenderską i węgierską. Nie zabraknie dań mięsnych i wegetariańskich, słodkich, słonych, pikantnych i łagodnych. Po spróbowaniu różnych dań należy się deser. W foodtruckowej ofercie pojawią się m.in. lody tajskie, donuty, hiszpańskie churrosy i świeże owoce w czekoladzie.
Pomiędzy kosztowaniem smakołyków z różnych stron świata, nie ma czasu na nudę. Z myślą o najmłodszych odbędzie się Hopla Fest – czyli festiwal dmuchańców. To idealne miejsce gdzie skakać z radości będzie można do woli i to w doborowym towarzystwie bajkowych postaci – księżniczek, piratów, dzikich zwierząt i wielu więcej. Z milusińskimi warto też odwiedzić strefę z wielkimi bańkami mydlanymi i drewnianymi zabawkami.
Dorośli także znajdą coś dla siebie. W oba dni wydarzenia odbędą się zawody jedzenia na czas, w których śmiałkowie będą mogli zmierzyć się z czasem i niemałymi porcjami foodtruckowych specjałów. Ponownie pojawi się też strefa, która po prostu należy się po ciężkim tygodniu pracy. „Po godzinach – strefa piwa rzemieślniczego” to przestrzeń, w której będzie można odkryć tajniki warzenia złocistego trunku, posmakować złocistej brzeczki, zagrać w beer-ponga i zgarnąć nagrody udzielając się w tematycznym quizie.
Polecany artykuł:
Poznaniacy po raz kolejny będą mogli wziąć udział w grze terenowej. To dobra okazja by spędzić czas z całą rodziną i przyjaciółmi. Miło będzie też odpocząć przy muzyce w strefie chilloutu, o którą zadbają organizatorzy.
Organizatorzy zapewniają, że zadbają o bezpieczeństwo. Food trucki zobowiązane są do przestrzegania wytycznych związanych z zapobieganiem rozprzestrzeniania się COVID-19. Wszystkie strefy, w tym strefa konsumpcyjna, zostaną przygotowane z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa.
Poznajcie tegorocznych wystawców Wielkiej Szamy na Stadionie:
- Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi,
- Wheel Meal – kuchnia meksykańska,
- Chinkali – pierogi gruzińskie,
- Beef’N’Roll – burgery
- Tajski Miś – lody tajskie
- Nood-Lee – azjatyckie makarony,
- Świnki Trzy – pulled pork,
- Fresh Donuts – amerykańskie donuty,
- Jack Burger – burgery,
- Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące,
- Corn Dog – corn dogi
- Mimus Street Food – kuchnia międzynarodowa
- Burczy Buła – buły z dodatkami
- WokGang – makarony z woka,
- RunCafe - kawa
- Kill Grill – burgery,
- Cactus – kuchnia tex-mex
- Arizona Pastrami – pastrami
- Food Cab – zapiekane buły,
- Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
- Mixtura Vege – kuchnia wegetariańska
- Wyciskamy – orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
- Food Patrol – burgery,
- Made in Thailand – lody tajskie
- Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem
- Smoke BBQ – amerykańskie bbq
- Manufaktura Owoców w czekoladzie Magic Fruits – świeże owoce w czekoladzie,
- Kapsalon Pomorze – holenderskie kapsalony
- Burger Shop – burgery,
- Kroczek lody naturalne – lody rzemieślnicze,
- Węgierska Fabryczka – langosze,
- Churros Amigos – hiszpańskie pączki
- El Camino – kuchnia meksykańska.
Wydarzenie odbywa się pod patronatem RADIA ESKA.