Wyjątkowa akcja poznańskich restauracji. Na gości będzie czekać degustacyjne menu regionalne
Restauracje biorące udział w projekcie samodzielnie muszą skomponować menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy. Zazwyczaj są to trzy dania, ich cena, koncepcja i sposób podania zależą od charakteru lokalu. Restauratorzy mogą przygotować też dodatkowe propozycję, w postaci pairingu dań z winami, piwa rzemieślniczego, a także napojów bezalkoholowych.
Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości - mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która koordynuje akcję.
Wszystkie potrawy łączy regionalny charakter
Kluczowym aspektem jest odwołanie się do lokalnych tradycji kulinarnych, opowiadając kulinarną historię, której uzupełnieniem będą informacje uzyskane od obsługi każdego z lokali partnerskich. Na gości restauracji będą czekać prawdziwe klasyki, jak pyra z gzikiem, czy kaczka z pyzami. Pojawią się też letnie specjały, nie zabraknie sezonowych warzyw i owoców: bobu, szparagów, hyćki(kwiaty czarnego bzu), rabarbaru oraz mirabelki. Degustacyjne menu regionalne stanowi kontynuację działań Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, na rzecz promocji lokalnej gastronomii.
Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W jakich restauracjach spróbujemy regionalnego menu?
W akcji biorą udział następujące restauracje:
- A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
- Bazar 1838,
- Concordia Taste,
- CUCINA (wyróżnienie Michelin),
- Dwór Skrzynki 1871,
- Figa (Plewiska),
- Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
- Hyćka,
- Hotel NH Poznań,
- Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
- Po Swojemu,
- POSTO (wyróżnienie Michelin),
- Ratuszova,
- SPOT. (wyróżnienie Michelin),
- The Time (wyróżnienie Michelin),
- Złota Kaczka.
PLOT podkreśla, że goście przed wizytą powinni się skontaktować z restauracją. Rezerwacji warto dokonać z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Zobaczcie na zdjęciach co ma do zaoferowania kuchnia wielkopolska!
