słoiki

i

Autor: getty images

Porady

Wystarczy śrubokręt, a twoje przetwory już zawsze będą prawidłowo zawekowane. Wypróbuj ten sposób

Każdy z nas tego doświadczył. Podczas rodzinnego obiadu, postanawiasz swoim najbliższym zaserwować kilka przysmaków ze spiżarni. Niestety niespodziewanie okazuje się, że twój słoik był wcześniej źle zawekowany, dlatego przetwór trzeba... wyrzucić. Co zrobić, by nigdy więcej nie dopuścić do takiej sytuacji? Więcej szczegółów w artykule,

Przygotowywanie domowych przetworów to zajęcie wielu rodzin. Polacy uwielbiają domowe warzywa i owoce. Dzięki słoikom, można cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. Jednak zdarzają się momenty, że niezassane słoiki mogą przysporzyć nam problemów. Jak tego unikać?

Dlaczego źle wekujemy słoiki?

Niezassane wieczka to zazwyczaj efekt kilku błędów. Przede wszystkim zbyt niska temperatura pasteryzacji, a nawet niedokładne dokręcenie wieczka. Nie można też zapominać o niedoczyszczonych krawędziach słoika i dekla. Mało tego, nawet zbyt duża ilość przetworów w naczyniu, może spowodować nieprawidłowe zamknięcie słoika. 

Co zrobić, by zawsze mieć pewność, że nasze przetwory zostały prawidłowo zabezpieczone przed dostawaniem się powietrza do wnętrza słoika? Wykorzystaj ten prosty trik.

Ta metoda zawsze działa! Jak prawidłowo zawekować nasze przetwory?

Przypominamy sposób naszych babć, dzięki którym twoje przetwory zawsze będą świeże. Przede zakręceniem słoików upewnij się, że brzegi są czyste. Tak robiły nasze babcie! Dodatkowo, gdy już uzupełnisz słoik przetworem, pozostaw około centymetra wolnej przestrzeni między zakrętką a zawartością naczynia. Czas na najważniejszy element całego procesu: delikatnie podważ śrubokrętem, a gdy usłyszysz charakterystyczny syk, szybko dociśnij i zakręć słoik. To bardzo prosty zabieg, a uchroni twoje przetwory przed zepsuciem. 

Pamiętaj, żeby wyparzać słoiki

Najważniejsze, aby przygotowując się do całego procesu pamiętać o dokładnym wyparzaniu słoików. Z z reguły tradycyjnie wyparza się się je w garnku, ale jest to czasochłonne. Dlatego lepiej wypróbować inną metodę - wyparz słoiki w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni, włóż umyte słoiki na ruszcie do góry dnem, a dekle na blaszce. Wystarczy niecałe pół godziny i tym sposobem wszystkie słoiki zostaną wyparzone. 

Nie da się ukryć, że przygotowywanie przetworów to zachowanie sezonowych owoców i warzyw, a także sprawienia swoim najbliższym niezwykłej radości.

Jesień w sierpniu? Na to wskazują drzewa w Poznaniu: