Mowa o restauracji znajdującej się w mieście Chongqing w Chinach. Lokal słynie ze swoich rozmiarów, a także z serwowanego tam dania – zwanego gorącym garnkiem.
Niemal 900 stołów i 3,3 tys. metrów kwadratowych powierzchni
W Chongqing, którego liczba ludności przekracza 12 milionów, znajdziemy mnóstwo restauracji specjalizujących się w pikantnym daniu zwanym gorącym garnkiem. Jednak, jeżeli szukamy najbardziej imponującej z nich, to warto wybrać się do Pipa Yuan (tłum. Ogród Owoców Cytrusowych). Ogromna restauracja rozpościera się na tarasach, na wzgórzu, zajmując obszar 3,3 tys. metrów kwadratowych.
Na wszystkich głodnych gości, chcących złożyć zamówienie, czeka niemała wyprawa. Trasa zaczyna się od parkingu, który znajduje się na dole wzgórza. Następnie by przejść do jednego z 888 stołów dostępnych w restauracji, goście mogą potrzebować nawet 30 minut. Co więcej, by dotrzeć do odpowiedniego miejsca – niezbędna jest także mapa. Mimo wszystko, wszelkie niecodzienne zwyczaje panujące na terenie lokalu, nie zniechęcają przybyłych gości. Jak się okazuje w tej ogromnej restauracji, znalezienie wolnego stołu bez rezerwacji, jest niemal niemożliwe.
Ogromna popularność… ogromnej restauracji
Ludzie z całych Chin przyjeżdżają osobiście, by przeżyć niezwykłe doświadczenie, jakim jest spożywanie ulubionej potrawy w największej na świecie restauracji serwującej to danie.
Przygotowanie kilku ton gorącego garnka codziennie i podawanie go tysiącom klientów wymaga ogromnego personelu. Dlatego Pipa Yuan zatrudnia setki kelnerów, dziesiątki kucharzy, dziesiątki pracowników kuchni, a także kilkudziesięciu kasjerów!
Pomimo kilku tysięcy zatrudnionych osób, trzeba przygotować się na dłuższy czas obsługi, zwłaszcza w najbardziej obleganych godzinach.
Istnieje jeszcze większa restauracja
O dziwo istnieje konkurencja dla Pipa Yuan, która nie jest największą restauracją na świecie. To miano należy bowiem do Bawabet Dimashq mieszczącej się w Damaszku, w Syrii. Jej nazwa oznacza "Bramę Damaszku". Należy zaznaczyć, że lokal jednocześnie może ugościć ponad 6 tysięcy gości. Restauracja istnieje od 2002 roku i zatrudnia niemal 1,8 tysięcy pracowników.
Całkowita powierzchnia sali restauracyjnej wynosi 20 tys. metrów kwadratowych, a klienci otoczeni są wodospadami, replikami słynnych stanowisk archeologicznych, a nawet płynącą rzeką. Dodatkowo, w letnie wieczory na ogromnym terenie na zewnątrz goście mogą cieszyć się kolacją wśród jaskiń, arkad i akweduktów.