Ponad 8.5 miliona złotych kosztował Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. To tu, w Poznaniu w nowoczesnym budynku będą szkolić nowi fachowcy piekarnictwa i cukiernictwa. To inwestycja w przyszłość tradycyjnego rzemiosła:
- A to co dzisiaj tu się otwiera, to jest historia, której się nie da opisać. Tu będą przyjeżdżali wszyscy chętni z całej Polski, żeby się dokształcać, douczać i żeby byli dobrymi fachowcami. Bo jak będą dobrzy fachowcy, to będzie też dobre pieczywo.
- mówił podczas otwarcia Stanisław Butka, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.
Budynek jest w pełni ekologiczny - fotowoltaika na dachu czy zbiornik gromadzący deszczówkę. Do inwestycji nie musiało dokładać się miasto:
- Inwestycja za 8 milionów 600 tysięcy złotych, została sfinansowana właściwie w całości przez KPO. Cieszę się, że te środki trafiły również na inwestycje tego typu. Centrum piekarstwa, szkoli się zawodowe, to co się wiąże z odradzaniem się rzemiosła w Polsce.
- mówił prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak.
Nowe centrum przy ulicy Warzywnej 19 będzie dostępne dla uczniów oraz dorosłych po feriach czyli od początku lutego.