Dni z kuchnią wegańską w placówkach publicznych. To pomysł poznańskiego koła partii Zieloni. Ci apelują do prezydenta miasta, by w przedszkolach, szkołach oraz szpitalach miejskich raz w tygodniu podawane były wyłącznie dania kuchni wegańskiej.
Polacy spożywają rocznie średnio ok. 75 kg mięsa rocznie, gdy bezpieczna dla zdrowia granica, wymieniana przez organizacje medyczne, to ok. 30 kg rocznie. Spożywanie mięsa przyczynia się do powstania chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroby serca
mówi Tomasz Genow z koła partii Zieloni i dodaje, że dieta w poznańskich szkołach w większości oparta jest na mięsie. Dyrektor Wydziału Oświaty, Przemysław Foligowski zaznacza, że nie chce narzucać dzieciom diety, ale nie ma nic przeciwko takiemu rozwiązaniu.
Jeżeli rodzice wspólnie z dyrektorem placówki będą chcieli, by jadłospis uwzględnił dania kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej, to nie widzę przeszkód by zostało to uwzględnione.
Autorzy apelu do prezydenta wymieniają w swoim liście jeszcze jeden aspekt diety wegańskiej. Oprócz poprawy zdrowia poznaniaków, ograniczenie spożycia mięsa ogranicza też cierpienie zwierząt.