Chodzi o to, by ograniczyć marnowanie jedzenia na terenie całej Wielkopolski! Problem ten rozwiązują jadłodzielnie. Samorząd Województwa Wielkopolskiego od kilku lat realizuje program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności.
- W ramach tego programu, w wielu miejscach w Wielkopolsce powstały jadłodzielnie, a więc miejsca, gdzie można podzielić się produktami, jedzeniem. Tym, które mogłoby trafić na śmietnik
mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Krzysztof Grabowski. I dodaje, że w ramach programu powstało w Wielkopolsce 20 jadłodzielni.
- Niestety rocznie na śmietnikach w Wielkopolsce ląduje ponad pół miliona ton żywności, więc zachęcam do skorzystania z tych miejsc, z tych jadłodzielni w całym województwie po to, żebyśmy jak najmniej tego jedzenia wyrzucali.
Jadłodzielnie dofinansowane z programu znajdziemy, między innymi, w Swarzędzu, Luboniu czy Dopiewie.