Mięso z probówki zastąpi zwierzęce?
Jak już wczoraj pisaliśmy na naszych łamach, coraz lepiej rozwija się technologia produkcji mięsa z laboratorium. Tzw. mięso z probówki powstaje z pobranej ze zwierzęcia jednej komórki mięsa, a następnie jego "hodowla" odbywa się już w warunkach laboratoryjnych. Jest ono dużo zdrowsze od zwykłego, gdyż od początku mamy wpływ na jego wartości odżywcze.
Polacy chcą zastąpić tradycyjne mięso tym laboratoryjnym?
Pewne środowiska polityczne w Polsce straszyły swego czasu tym, że zostanie nam zakazane spożywanie mięsa, lub jedzenie robaków. Nic bardziej mylnego. W dodatku Polacy nie dali się nabrać. Według badania przeprowadzonego przez Good Food Institute Europe Polacy chętnie zastąpiliby tradycyjne mięso tym wyprodukowanym w laboratorium.
Ponad połowa Polaków chce spróbować "nowego" mięsa!
Według badań GFI Europe aż 54 procent Polaków chciałoby spróbować mięsa "z probówki", a aż jedna czwarta ankietowanych chętnie zastąpiłaby na stałe tradycyjne mięso. Z racji na to, że na rynek europejski takie mięso jeszcze nie jest dopuszczone, aż 56 procent Polaków chce, by zostało to umożliwione. Z kolei 51 procent Polaków uważa, że takie mięso powinno być produkowane w Polsce, co byłoby korzystne dla naszej gospodarki. 72 procent wolałoby jednak, by takie mięso było specjalnie oznaczone, jeśli zostało użyte w jakimś produkcie. Tak więc, pozostaje nam tylko czekać na efekty europejskich naukowców i stosowne do niego prawo europejskie!