Mięso

i

Autor: Canva Pro

Żywność

Co Polacy sądzą o mięsie hodowanym komórkowo? Wyniki sondażu Was zaskoczą!

Zmiany w nawykach żywieniowych budzą w Polakach mieszane emocje. Jednak wbrew pozorom Polacy są gotowi na to, by spróbować, lub nawet wdrożyć do swoich nawyków żywieniowych mięso z probówki. W poniższym artykule zaprezentujemy dane, których się nie spodziewaliście! Zobaczcie sami!

Mięso z probówki zastąpi zwierzęce?

Jak już wczoraj pisaliśmy na naszych łamach, coraz lepiej rozwija się technologia produkcji mięsa z laboratorium. Tzw. mięso z probówki powstaje z pobranej ze zwierzęcia jednej komórki mięsa, a następnie jego "hodowla" odbywa się już w warunkach laboratoryjnych. Jest ono dużo zdrowsze od zwykłego, gdyż od początku mamy wpływ na jego wartości odżywcze.

Polacy chcą zastąpić tradycyjne mięso tym laboratoryjnym?

Pewne środowiska polityczne w Polsce straszyły swego czasu tym, że zostanie nam zakazane spożywanie mięsa, lub jedzenie robaków. Nic bardziej mylnego. W dodatku Polacy nie dali się nabrać. Według badania przeprowadzonego przez Good Food Institute Europe Polacy chętnie zastąpiliby tradycyjne mięso tym wyprodukowanym w laboratorium.

Ponad połowa Polaków chce spróbować "nowego" mięsa!

Według badań GFI Europe aż 54 procent Polaków chciałoby spróbować mięsa "z probówki", a aż jedna czwarta ankietowanych chętnie zastąpiłaby na stałe tradycyjne mięso. Z racji na to, że na rynek europejski takie mięso jeszcze nie jest dopuszczone, aż 56 procent Polaków chce, by zostało to umożliwione. Z kolei 51 procent Polaków uważa, że takie mięso powinno być produkowane w Polsce, co byłoby korzystne dla naszej gospodarki. 72 procent wolałoby jednak, by takie mięso było specjalnie oznaczone, jeśli zostało użyte w jakimś produkcie. Tak więc, pozostaje nam tylko czekać na efekty europejskich naukowców i stosowne do niego prawo europejskie!

Zobaczcie ile kosztowały w ubiegłym roku poznańskie kurki

Praca w Biedronce to koszmar. Kierowniczka kazała sprzedawać przeterminowane mięso. "Co ja mogę zrobić?"