Co będziemy jadać w przyszłości?
Wielu zwolenników teorii spiskowych mówi o tym, że wkrótce będziemy jeść robaki, będzie zakaz jedzenia mięsa, przy czym nie ma takich planów. Co nie zmienia faktu, że ograniczenie spożywania mięsa, oraz hodowli przemysłowej byłoby z korzyścią dla nas, pojedynczych ludzi, jak i całego Świata.
Mięso z probówki to przyszłość?
Poza kwestiami etycznymi i klimatycznymi, to mogą dojść kwestie smakowe. Choć w Unii Europejskiej jeszcze nie ma odpowiednich regulacji, to np. w Stanach Zjednoczonych zaczyna zdawać egzamin. Chodzi o mięso komórkowe. Omija to etap uboju zwierzęcia. Jedynym minusem tego rozwiązania jest jeszcze cena.
Jak powstaje mięso z probówki?
By powstało mięso z probówki potrzeba tylko jednej komórki zwierzęcej. Reszta zrobi się de facto sama w probówce. Plusem tego rozwiązania jest odpowiedni dobór komórki tak, by mięso było bardziej pożywne, zdrowsze i nietłuste. Na razie naukowcom udaje się stworzyć pulpety, ale dążą do tego, by wyhodować mięso szarpane, czy takie, z którego można zrobić nuggetsy.
Zobaczcie zdjęcia z tego wydarzenia. Czy wyobrażacie sobie grilla z mięsem z probówki?
Polecany artykuł: