Mobilne kuchnie powstaną w Poznaniu, Koninie i Pile! Mieszkańcy będą mogli nauczyć się, jak gotować, by nie marnować żywności.
Docierać do różnych środowisk i prezentować, co można zrobić z żywnością, która stanowi problem w naszej lodówce, którą kupiliśmy na przecenie, która może nie wygląda najlepiej, ale może być bazą do sporządzenia ciekawych posiłków
mówi Mieczysław Augustyn, twórca Wielkopolskiego Banku Żywności. Mobilne kuchnie będą mogły być wykorzystywane w plenerze. Rocznie w Wielkopolsce marnujemy 555 tysięcy ton żywności.
Mamy blisko 200 tysięcy osób żyjących poniżej minimum egzystencji, w tej wydawałoby się bogatej Wielkopolsce. A tych, którzy żyją dużo, dużo poniżej średniej, to jest ponad pół miliona to jest populacja wielkości samego Poznania.
Mobilna kuchnia robiona na zamówienie to koszt nie mniejszy niż 50.000 zł.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]