Orzechy włoskie dobre na wszystko!
Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B3, B6, B9), oraz ważne dla funkcjonowania naszego organizmu w zdrowiu, jak: A, C, E i K. Orzechy te to także kwasy omega-3. Skład zawiera w sobie: 55 procent tłuszczów, 17 proc. białka, 13 proc. cukrów, oraz 2 proc. soli mineralnych. Orzechy włoskie są bardzo wysoko kaloryczne (jeden orzech to aż 27 kalorii). Jednak nie warto ich odrzucać z tego powodu, gdyż mają same pozytywne składniki.
Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich?
Łupiny, choć uciążliwe, są stosunkowo łatwe do rozbicia przez nóż, młotek, tłuczek, czy dziadka do orzechów. Ci silniejsi próbują robić to także dłońmi. Gorzej jest jednak już ze skórką. Jest ona gorzka i najczęściej usuwamy ją paznokciem, bądź niewielkim nożykiem. Jest dużo prostszy sposób. Wystarczy ułożyć obrane z łupin orzechy na blachę z papierem do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Można użyć w tym celu, oraz jeszcze w szybszym tempie urządzeń takich, jak air fryery. Potem należy je ostudzić, a skórka zejdzie z orzechów z dużą łatwością.
Jak pozbyć się gorzkiego posmaku orzechów w inny sposób?
Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o tym, jak pozbyć się nieprzyjemnego, gorzkiego smaku orzechów włoskich. Jeśli nie chcemy zdzierać skórki z orzecha, a wiemy, że następnego dnia będziemy je jeść, rozłupane orzechy zalejmy zimną wodą na noc, tak, by przeleżały w niej od 6 do 8 godzin, by pozbyć się goryczki. W dodatku takie zamoczenie spowoduje uwolnienie kolejnych wartości odżywczych do naszego organizmu, gdyż łatwiejsze będzie wchłanianie cynku, wapniu i żelaza do naszego organizmu.
Zobaczcie, jak wyglądają najdziwniejsze owoce świata!
Polecany artykuł: