Gastronomia

Jak smakują dania w "A nóż widelec"? Sprawdziłam to. Ten poznański lokal otrzymał rekomendację recenzentów Michelin!

Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność odwiedzić szczególne miejsce na gastronomicznej mapie Poznania. Mowa o restauracji "A nóż widelec", która zachwyca swoim klimatem, obsługą i przede wszystkim kartą dań. Sprawdźcie, co tam serwują!

Kulinarne przeżycie na najwyższym poziomie

Restauracja "A nóż widelec" znajduje się przy ulicy Czechosłowackiej 133. Co szczególnie mnie tam zachwyciło? Zacznijmy od początku! Już od progu, każdy z gości może czuć się zaopiekowanym. Kelnerzy odprowadzają do stolików, a potem zaczyna się podróż w polskie smaki.

"Podążaj za tym co Cię uszczęśliwia..."

Taki napis znajdziecie w poznańskim lokalu "A nóż widelec". Po wizycie w tym miejscu, już wiemy dlaczego akurat taka sentencja została wmurowana w ścianę. 

Przypomnijmy, że  19 czerwca 2023 roku swoją premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin. Co prawda restauracja przy ulicy Czechosłowackiej gwiazdki nie dostała, ale może cieszyć się rekomendacją recenzentów Michelin.

W "A nóż widelec" szefem kuchni jest Michał Kuter, tak więc dzięki niemu i zgranej załodze, wszyscy goście dostają to co najlepsze. Karta dań oferuje kuchnię polską. Dlatego nasz wybór był bardzo zdecydowany. 

Z wyjątkowego menu wybraliśmy: zapiekany ser gouda, a także klasyczny żurek na domowym zakwasie, z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbasy, leśnych grzybów, jajka z wolnego chowu i chlebem wypiekanym w lokalu! Brzmi świetnia, prawda? Następnie spróbowaliśmy kremu z topinamburu z chipsami z topinamburu. 

Czas na dania główne. Na pierwszy rzut poszedł stek z dojrzewającej 21 dni polędwicy wołowej z dodatkiem zapiekanki ziemniaczanej, sezonowych warzyw i sosu bearnaise. Skosztowaliśmy też kopytek ze smażonymi boczniakami i bobem oraz smażona polędwica z dorsza skrei, a do tego kremowe puree ziemniaczane, kalafior a'la polonaise, maślany sos ze szczypiorkiem i chrupiący por. Dodajmy, że stek, jest smażony według preferencji gości. 

Wszystkie dania były wyśmienite, świeże składniki, doskonale wyważone proporcje i samki. Dodajmy do tego detale, jak podgrzewaną zastawę do zup oraz przyjemną muzykę w lokalu... Jedno jest pewne, po wizycie w takim lokalu, wychodzi się najedzonym, zadowolonym, a także bardzo zrelaksowanym. 

W tej restauracji kuchnia polska przechodzi swoje odrodzenie. Co więcej, bez problemu można dostrzec, że lokal "A nóż widelec" bardzo ceni sobie komfort gości. Dzięki temu wizyta w tym miejscu jest kulinarnym przeżyciem na najwyższym poziomie. 

Dantejskie sceny przed restauracją Madonna.Tłum odmawiał różaniec, kobieta leżała krzyżem