Kawa dyniowa: przepis na domową Pumpkin Spice Latte

i

Autor: Shutterstock Domowa Pumpkin Spice Latte niczym nie ustępuje tej z kawiarni

Gastronomia

Jak zrobić kawę Pumpkin Spice Latte? Znam domowy sposób. Ten przepis sprawi, że poczujesz się jak w kawiarni

Pumpkin Spice Latte to dla niektórych prawdziwy symbol jesieni. Jeżeli jesteś ciekawy, w jaki sposób dobrać odpowiednie proporcje, by Twoja kawa smakowała, jak ta ze znanych kawiarni, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Pumpkin Spice Latte - kawa z tradycją

Niewiele osób wie, ale Pumpkin Spice Latte już od ponad 20 lat jest dostępna na rynku. Ten rozgrzewający napój, to jednen z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających się napojów sezonowych. Jest to kawa z dodatkiem mleka, syropu dyniowego i korzennych akcentów. Przypomnijmy, że klienci poznali ten rodzaj kawy w Starbucksie w 2003 roku. Jak przypomina portal Horeca Trends, napój sprzedawał się tak dobrze, że w 2013 roku Starbucks zastrzegł kawę znakiem towarowym.

Z kolei w 2015 roku receptura została zmodyfikowana, a do kawy zaczęto dodawać  syrop dyniowy. Od czasu wprowadzenia przez Starbucks Pumpkin Spice Latte, inne kawiarnie stworzyły własne wersje tego napoju, inspirowane, Pumpkin Spice. Jesteś ciekawy, jak domowym sposobem zrobić swoją wersję jesiennego hitu? Sprawdź przepis ze strony Horeca Trends. 

Pumpkin Spice Latte. Przepis

Składniki na przyprawę:

  • 1 szklanka pokrojonego miąższu dyni
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:

  • kawa espresso
  • bita śmietana
  • mleko

Sposób przygotowania:

Etap 1: Najpierw do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj dynię, przyprawy i cukier wanilinowy.

Etap 2:  Zagotuj, zmniejsz ogień i gotować na małym płomieniu, pod przykryciem przez ok. 15 -20 minut (do miękkości dyni).

Etap 3: Przestudź masę, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.

Etap 4: Do kawy dodaj spienione mleko i 2-3 łyżki otrzymanego syropu. Udekoruj bitą śmietaną. Wierzch możesz posypać mieszanką przypraw z przepisu.

Resztę syropu przelej do wyparzonej butelki, przechowuj w lodówce.

Gotowe!

Halloween w poznańskich sklepach. Sprawdź: