Wydarzeniami towarzyszącymi będą Festiwal Pierogów Świata

i

Autor: Nadesłane

Już 29-31 lipca Poznań stanie się kulinarną stolicą świata!

2022-07-27 12:30

Już w najbliższy weekend w Poznaniu będzie można spróbować przysmaków z całego świata! Do miasta zawitają smaki z Azji, Europy, aż po Amerykę. Wszystko to, oraz wiele więcej na terenie CH Posnania!

Do miasta zawitają smaki z Azji, Europy, aż po Amerykę. Będziecie mieli okazję spróbować produktów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Najlepsze dania, przekąski i napoje będą czekać na was w jednym miejscu. Z całą pewnością zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Nie może Was tam zabraknąć!

Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata. Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata.

Festiwal Smaków Świata 29-31.07.2022r. Teren zewnętrzny CH Posnania

  • Piątek 15:00-21:00
  • Sobota 12:00 - 21:00
  • Niedziela 12:00 - 18:00

Wstęp bezpłatny!

Wydarzeniem towarzyszącym będzie Festiwal Pierogów Świata!

Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.

Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata.

Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.

Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]!