Solony arbuz

i

Autor: Shutteratock Odrobina soli wydobywa z arbuza słodkie nuty.

Ciekawostki

Kartka z kalendarza: 3 sierpnia wypada Dzień Arbuza. Czego nie wiedziałeś o tym...warzywie?

Wielu z nas z utęsknieniem czeka na lato, by móc zajadać się soczystym i różowym miąższem arbuza! Jednak mało kto wie, że arbuza możemy zjeść w całości, łącznie ze skórką! To… warzywo skrywa jeszcze wiele innych ciekawostek! Jakich? Odpowiedzi szukajcie w naszym artykule.

Arbuz odgrywał kluczową rolę dla cywilizacji afrykańskich, które dzięki niemu były w stanie przetrwać skrajnie wysokie temperatury i susze. Jak się okazuje, do dziś w wielu słabo rozwiniętych miejscach na Ziemi pełni rolę ważnego źródła wody. Choć nie jest zbyt bogaty w składniki odżywcze, pobudza, odświeża i nawadnia!

Przed naszym zestawieniem ciekawostek o arbuzie, sprawdź jak wyglądają najdziwniejsze owoce świata. Tego z pewnością się nie spodziewasz. 

Lista 10 ciekawostek o arbuzie

1. Arbuz to… warzywo czy owoc?

Czy wiesz, że arbuz jest blisko spokrewniony z ogórkami, dynią i kabaczkiem? To dlatego, że jest on częściowo warzywem, a częściowo owocem (ponieważ jest słodką, produkującą nasiona częścią rośliny). Kolejny dowód na to, że arbuz jest zarówno owocem jak i warzywem? Jego skórka jest całkowicie jadalna!

2. Już 5 tysięcy lat temu był uprawniony na terenach Libii.

Świadczy to o popularności tego owocu wśród starożytnych rolników. Uprawiano go zapewne głównie jako doskonały sposób na przechowywanie wody a nie dla wartości odżywczych. Spożywano je w porze suchej, gdy wysychały okoliczne strumienie i zbiorniki wodne. Obecnie najbardziej popularnym jest arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus), z którego wyhodowano ponad 1200 odmian.

3. Sok z arbuza może łagodzić bóle mięśni.

Jedno z badań wykazało, że mężczyźni, którzy pili naturalny, niepasteryzowany sok arbuzowy przed treningiem, odczuwali mniej bóli mięśni 24 godziny po treningu w porównaniu do osób, którym podano placebo. Mimo wszystko, decydując się na picie soku z arbuza należy zachować ostrożność, ponieważ zawiera on znaczną ilość fruktozy.

4. Największym producentem arbuzów są Chiny.

W 2017 roku około 2/3 globalnej produkcji pochodziło właśnie z tego kraju. Jednak nie tylko Chiny produkują arbuzy na większą skalę. Innymi dużymi producentami arbuza są Iran, Turcja i Brazylia.

5. Pędy arbuza osiągają do 3 metrów długości.

Arbuz jest rośliną jednoroczną o pokroju płożącym lub pnącym. Co ciekawe, pędy osiągają do 3 metrów długości. Tym samym do optymalnego wzrostu arbuz wymaga przynajmniej 25 °C.

6. W 91% składa się z wody.

Nie jest specjalnie bogaty w składniki odżywcze, jednak zawiera najwięcej witaminy C (10% zalecanej dziennej dawki w 100g) oraz witaminy B5 (4%). Posiada również niewielkie ilości magnezu, fosforu, manganu i żelaza.

7. Pierwszego bezpestkowego arbuza opracowano już w 1939 roku

Prace trwały w Japonii. Nie dziwi też fakt, że arbuzy bezpestkowe szybko zyskały popularność wśród konsumentów i w 2014 roku stanowiły już 85% wszystkich sprzedawanych arbuzów w USA.

8. Największy arbuz ważył aż 159 kg

Dodajmy, że rekord padł w kategorii jednej odmiany. Największą odmianą arbuza jest “Carolina cross”. Tym samym rekordowy owoc wyprodukowany z nasion tej odmiany ważył aż 159 kg. Średnio jednak owoce są mniejsza choć i tak o imponującej wadze pomiędzy 29 a 68 kg. Osiągnięcie takiej wagi zajmuje jedynie 90 dni.

9. Arbuzy uprawia się w 96 krajach całego świata.

10. Japończycy mogą pochwalić się uprawą kwadratowych arbuzów.

W jaki sposób to robią? Umieszczają kwadratowe szklane pudełka wokół rosnącego owocu, aby w miarę wzrostu stał się kwadratowy. Trzeba przyznać, że kwadratowy arbuz przyciąga uwagę. Japończycy je uwielbiają, ponieważ regularny kształt tych owoców ułatwia ich transport. Do tego kwadratowe arbuzy idealnie pasują do lodówki. Co ciekawe za kwadratowego arbuza - w przeliczeniu na polską walutę - zapłacimy nawet 250 zł!

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?