Dla kogo najlepsza jest fasolka szparagowa?
Według naukowców szczególnie fasolkę szparagową, zarówno białą, jak i zieloną powinni jeść: diabetycy, anemicy, oraz kobiety w ciąży. Oczywiście polecana jest każdemu. I wcale się nie dziwię, bo obok walorów zdrowotnych, ma też wiele walorów smakowych.
Co zawiera w sobie fasolka szparagowa?
Uwielbiam fasolkę szparagową, szczególnie białą, a nie miałem pojęcia, że ma tyle dobrych właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie: witaminę A, kwas foliowy, witaminy grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), kwas pantotenowy, witaminę C i K. Może także pochwalić się minerałami: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan. Imponujące, prawda?
Czemu zapobiega fasolka szparagowa?
Mając w sobie kwarcetynę fasolka szparagowa jest w stanie zapobiegać miażdżycy, oraz niedokrwistości. Ponadto dzięki błonnikowi, nasze jelita będą nam wdzięczne. Skoro jest dobra dla diabetyków, oznacza to, że ma niski indeks glikemiczny. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu.