Fasolka szparagowa

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

Kuchnia i zdrowie

Lubię fasolkę szparagową. Nie miałem pojęcia, że ma takie właściwości!

Nie wiem, jak wy, ale ja uwielbiam fasolkę szparagową, szczególnie tę białą. Ugotowana i okraszona podsmażoną bułką tartą jest przepyszna. Jak się okazuje ma także wiele właściwości zdrowotnych, o których nie miałem pojęcia. I choć powoli sezon na nią się kończy, to staram się jeść ją jak najczęściej!

Dla kogo najlepsza jest fasolka szparagowa?

Według naukowców szczególnie fasolkę szparagową, zarówno białą, jak i zieloną powinni jeść: diabetycy, anemicy, oraz kobiety w ciąży. Oczywiście polecana jest każdemu. I wcale się nie dziwię, bo obok walorów zdrowotnych, ma też wiele walorów smakowych.

Co zawiera w sobie fasolka szparagowa?

Uwielbiam fasolkę szparagową, szczególnie białą, a nie miałem pojęcia, że ma tyle dobrych właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie: witaminę A, kwas foliowy, witaminy grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), kwas pantotenowy, witaminę C i K. Może także pochwalić się minerałami: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan. Imponujące, prawda?

Czemu zapobiega fasolka szparagowa?

Mając w sobie kwarcetynę fasolka szparagowa jest w stanie zapobiegać miażdżycy, oraz niedokrwistości. Ponadto dzięki błonnikowi, nasze jelita będą nam wdzięczne. Skoro jest dobra dla diabetyków, oznacza to, że ma niski indeks glikemiczny. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu.

Zobaczcie cenę tych owoców w ubiegłym roku!