Kapusta z grzybami, jest obowiązkową potrawą podczas wieczerzy wigilijnej. Jej podstawowymi składnikami są oczywiście kiszona kapusta oraz leśne grzyby. Jednak, jak możecie się spodziewać, Magda Gessler kapustę z grzybami przygotowuje w inny sposób.
Kapusta wigilijna według przepisu Magdy Gessler
Znana restauratorka i gwiazda stacji TVN tradycyjną postną kapustę wzbogaca o dodatek pigwy oraz jabłka. Pigwa, nazywana polską cytryną, to prawdziwa bomba witaminowa, która w smaku przypomina nieco cierpkie połączeniu jabłka oraz gruszki. W kapuście wigilijnej Magdy Gessler ląduje również szara reneta. Słodycz jabłka z kolei przełamuje kwaśny smak dania - relacjonuje serwis pysznosci.pl. Poniżej publikujemy przepis od Magdy Gessler.
Składniki:
- 50 g suszonych prawdziwków,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
- 1 jabłko złota reneta,
- 4 owoce pigwy,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj je w wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy już ostygną, pokrój je w mniejsze kawałki.
- Kiszoną kapustę posiekaj, ale nie płucz - to pozbawiłoby ją smaku.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego posiekaną kapustę oraz grzyby. Podsmażaj przez kilka minut.
- Cebulę obierz i podsmaż w całości na 1 łyżce oleju.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dorzuć do kapusty z grzybami.
- Dodaj również pigwę (w całości), kminek oraz obsmażoną cebulę.
- Duś całość przez kilka minut. Dopraw cukrem oraz solą. Spróbuj najpierw kapusty, aby zobaczyć, ile przypraw należy dodać.
- Duś całość przez 40 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie odstaw kapustę na 3 dni i potem znów duś. Powtarzaj to przez 2-3 dni.
- Na koniec wyjmij cebulę.
Gotowe!