Magda Gessler

i

Autor: AKPA Magda Gessler - ujawniono zarobki gwiazdy TVN

Gastronomia

Maga Gessler zdradziła, jaki składnik dodaje do świątecznej kapusty. Dzięki temu potrawa szybko znika ze stołu

Święta Bożego Narodzenia od zawsze kojarzą nam się z tradycyjną, polską kuchnią, a szczególnie kolacja wigilijna, podczas której pilnujemy, by podać swoim gościom 12 świątecznych potraw. Jedną z nich jest kapusta. Jesteście ciekawi, w jaki sposób Magda Gessler przygotowuje to znane danie? Szczegóły znajdziecie w artykule.

Kapusta z grzybami, jest obowiązkową potrawą podczas wieczerzy wigilijnej. Jej podstawowymi składnikami są oczywiście kiszona kapusta oraz leśne grzyby. Jednak, jak możecie się spodziewać, Magda Gessler kapustę z grzybami przygotowuje w inny sposób.

Kapusta wigilijna według przepisu Magdy Gessler

Znana restauratorka i gwiazda stacji TVN tradycyjną postną kapustę wzbogaca o dodatek pigwy oraz jabłka. Pigwa, nazywana polską cytryną, to prawdziwa bomba witaminowa, która w smaku przypomina nieco cierpkie połączeniu jabłka oraz gruszki. W kapuście wigilijnej Magdy Gessler ląduje również szara reneta. Słodycz jabłka z kolei przełamuje kwaśny smak dania - relacjonuje serwis pysznosci.pl. Poniżej publikujemy przepis od Magdy Gessler. 

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego,
  • 1 jabłko złota reneta,
  • 4 owoce pigwy,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy już ostygną, pokrój je w mniejsze kawałki.
  3. Kiszoną kapustę posiekaj, ale nie płucz - to pozbawiłoby ją smaku.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego posiekaną kapustę oraz grzyby. Podsmażaj przez kilka minut.
  5. Cebulę obierz i podsmaż w całości na 1 łyżce oleju.
  6. Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dorzuć do kapusty z grzybami.
  7. Dodaj również pigwę (w całości), kminek oraz obsmażoną cebulę.
  8. Duś całość przez kilka minut. Dopraw cukrem oraz solą. Spróbuj najpierw kapusty, aby zobaczyć, ile przypraw należy dodać.
  9. Duś całość przez 40 minut na małym ogniu.
  10. Po tym czasie odstaw kapustę na 3 dni i potem znów duś. Powtarzaj to przez 2-3 dni.
  11. Na koniec wyjmij cebulę.

Gotowe!