Najbardziej znana restauratorka w Polsce - Magda Gessler - do ciasta na placki ziemniaczane jeden, nieoczywisty składnik. Sprawdźcie ten przepis.
Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem polecanym przez Magdę Gessler
Chcąc uzyskać dobre ciasto na placki ziemniaczane, według przepisu Magdy Gessler należy przygotować:
- kilogram mącznych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżek mąki pszennej
- łyżeczki majeranku suszonego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- oraz składnik polecany przez Magdę Gessler: łyżka kwaśnej śmietany 18% - czytamy w serwisie horecatrends.pl.
Pamiętajcie, żeby po starciu ziemniaków na tarce, odsączyć je z wody.
Placki ziemniaczane. Z jakimi dodatkami podaje je Magda Gessler?
W restauracji Magdy Gessler ''U Fukiera'' w Warszawie, placki ziemniaczane serwowano m.in. na delikatnym sosie z aromatycznymi kurkami i koprem lub sosem grzybowym i blanszowanym szpinakiem. Magda Gessler łączyła też placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia, jajem na twardo i kwaśną, wiejską śmietaną - czytamy w serwisie horecatrends.pl.
Warto trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować przygotować tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie.