Po pierwsze: wybór galaretki
Na początku najistotniejsza rzecz. Kluczowy jest wybór galaretki. Na sklepowych półkach znajdziemy dziesiątki smaków, kolorów i marek. Jednak ważne, by sugerować się składem produktu! Zdecydowana większość galaretek zawiera kilka rodzajów cukrów i konserwantów. Jak uchronić się przed taką ilością chemii i kalorii? Najprostszym sposobem jest szukanie produktów z tzw. „prostym i krótkim składem”. Sugerujmy się naturalnymi aromatami i barwnikami, a także niewielkimi ilościami cukru.
Zwracajmy szczególną uwagę na galaretki z agarem zamiast z żelatyną. Agar to bardzo wartościowy zamiennik. Jest substancją pochodzenia roślinnego, dlatego zawiera dużo cennego błonnika, który reguluje pracę jelit.
Jak szybko zrobić galaretkę?
Po kupieniu ulubionej galaretki, z dobrym składem, czas na jej przyrządzenie. Zwykle zajmuje to trochę czasu. Z pomocą nadchodzi Katarzyna Bosacka – ekspertka od tego co warto kupować, polska dziennikarka i publicystka prasowa i telewizyjna. Śmiało możemy stwierdzić, że dzięki niej miliony Polaków zaczęło sprawdzać etykiety.
To prosty trik na szybką galaretkę od Katarzyny Bosackiej
– Wystarczy wziąć szklankę wrzątku. Do tego wsypujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją bardzo dokładnie. I uwaga, uwaga, to jest właśnie ten trik: dolewamy szklankę zimnej wody. W ten sposób galaretka będzie stygła o połowę krócej – mówi Katarzyna Bosacka w swoim filmiku na Instagramie.
Okazuje się, że potrzeba tak niewiele, by wszystko zmienić! Pod postem pani Bosackiej nie brakowało zaskoczonych internautek! Mam 52 lata i nigdy na to nie wpadłam, Tyle lat robię galaretki, a o tym sposobie nie pomyślałam – cytuje komentarze, serwis pysznosci.pl. Tym sposobem inne panie podzieliły się swoimi trikami: Ja dodaję zamrożone owoce i mam galaretę z owocami gotową w 5 minut.
Zobaczcie, jak wyglądają najdziwniejsze owoce na świecie! Ciekawe jak smakowałyby z galaretką...