Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler

i

Autor: Pixabay/Eska.pl

Wielkanoc

Magda Gessler zdradziła przepis na idealną babkę wielkanocną. Kluczem do sukcesu są trzy składniki!

2024-03-13 8:23

To ciasto jest absolutnym hitem Świąt Wielkanocnych. Lubimy babki drożdżowe, piaskowe, cytrynowe lub marmurkowe. Każda jest inna i doskonała na swój sposób. Jesteś ciekawy, jaką babkę wielkanocną poleca Magda Gessler? Szczegóły w artykule.

Babka wielkanocna jest uwielbiana przez Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Nie dziwi więc fakt, że obok mazurków, serników i makowców, zajmuje czołowe miejsca w kulinarnych rankingach. Babkę z reguły dekoruje się lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. A jaką wersję preferuje Magda Gessler? Szczegóły poniżej.

Magda Gessler ma swój sposób na babkę wielkanocną

Magda Gessler poleca przepis, którego wyróżniają trzy składniki. Pierwszy to rum dodawany do ciasta, drugi i trzeci służą do dekoracji. A konkretnie mowa o syropie malinowym, który staje się składnikiem lukru oraz smażona skórka pomarańczowa do przybrania. Szczegóły poniżej!

Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler

Portal Horeca Trends podaje następujący przepis. 

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 białko
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Rumem należy zalać rodzynki, po czym odstawić je na pewien czas. W tym czasie należy przesiać mąkę i zalać ją wrzącym mlekiem, po czym wyrobić i wymieszać z drożdżami, znów wyrabiając (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę - powinny potroić swą objętość. Dodać je do ciasta.

2. Rozpuszczone na patelni masło dodajemy do ciasta po ostygnięciu, następnie dodajemy zalane rumem rodzynki i doprawiamy całość solą. Ponownie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

3. Smarujemy masłem formę do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, pozostawiając do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

5. Lukier tworzymy mieszając z cukrem pudrem białko jaja, po czym dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Dekorujemy ciasto dopiero po ostygnięciu, a po nałożeniu lukru, przystrajamy babkę pomarańczową smażoną skórką.

Sprawdźcie naszą galerię z inspiracjami na wielkanocne pisanki! A może jesteście ciekawi, jak przed laty w Polsce wyglądała Wielkanoc? Szczegóły poniżej.