Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler

i

Autor: Pixabay/Eska.pl

Wielkanoc

Magda Gessler zdradziła przepis na idealną babkę wielkanocną. Kluczem do sukcesu są trzy składniki!

To ciasto jest absolutnym hitem Świąt Wielkanocnych. Lubimy babki drożdżowe, piaskowe, cytrynowe lub marmurkowe. Każda jest inna i doskonała na swój sposób. Jesteś ciekawy, jaką babkę wielkanocną poleca Magda Gessler? Szczegóły w artykule.

Babka wielkanocna jest uwielbiana przez Polaków. Nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Nie dziwi więc fakt, że obok mazurków, serników i makowców, zajmuje czołowe miejsca w kulinarnych rankingach. Babkę z reguły dekoruje się lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. A jaką wersję preferuje Magda Gessler? Szczegóły poniżej.

Magda Gessler ma swój sposób na babkę wielkanocną

Magda Gessler poleca przepis, którego wyróżniają trzy składniki. Pierwszy to rum dodawany do ciasta, drugi i trzeci służą do dekoracji. A konkretnie mowa o syropie malinowym, który staje się składnikiem lukru oraz smażona skórka pomarańczowa do przybrania. Szczegóły poniżej!

Babka wielkanocna według przepisu Magdy Gessler

Portal Horeca Trends podaje następujący przepis. 

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 białko
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Rumem należy zalać rodzynki, po czym odstawić je na pewien czas. W tym czasie należy przesiać mąkę i zalać ją wrzącym mlekiem, po czym wyrobić i wymieszać z drożdżami, znów wyrabiając (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Żółtka należy ubić z cukrem na puszystą masę - powinny potroić swą objętość. Dodać je do ciasta.

2. Rozpuszczone na patelni masło dodajemy do ciasta po ostygnięciu, następnie dodajemy zalane rumem rodzynki i doprawiamy całość solą. Ponownie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

3. Smarujemy masłem formę do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto, pozostawiając do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

4. Pieczemy ciasto przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

5. Lukier tworzymy mieszając z cukrem pudrem białko jaja, po czym dolewamy soku malinowego i całość mieszamy. Dekorujemy ciasto dopiero po ostygnięciu, a po nałożeniu lukru, przystrajamy babkę pomarańczową smażoną skórką.

Sprawdźcie naszą galerię z inspiracjami na wielkanocne pisanki! A może jesteście ciekawi, jak przed laty w Polsce wyglądała Wielkanoc? Szczegóły poniżej.