Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już teraz jest ich wszędzie pełno a za chwilę będzie jeszcze więcej. Tradycyjnie początek czerwca to czas w którym tych owoców będzie jeszcze więcej a my będziemy truskawek coraz więcej kupować. Jak każdy owoc, tak i truskawkę należy przed zjedzeniem umyć. Jak się jednak okazuje opłukanie truskawki pod kranem nie wystarczy! Żeby pozbyć się pestycydów i bakterii, należy umyć truskawki w dwóch roztworach, zasadowym i kwasowym.
Jak więc prawidłowo umyć truskawki? Po pierwsze, do litra zimnej wody wsyp łyżkę sody oczyszczonej i wymieszaj. Do roztworu włóż truskawki i zostaw na 10 minut. Po tym czasie wylej wodę i dokładnie opłucz owoce. Sodę kupisz w każdym sklepie a jej cena nie przekracza złotówki.
Potem przygotuj drugi roztwór. Na trzy części wody, dodaj jedną część octu jabłkowego. Wymieszaj i trzymaj tak truskawki przez 5 minut. Właśnie w ten sposób dokładnie umyjesz truskawki i na pewno będą one bezpieczne do zjedzenia. Przy okazji dowiesz się też jaki produkt kupiłeś! Jeśli woda po myciu truskawek przybiera żółty, mętny kolor, to znak, że owoce były mocno pryskane pestycydami. Metoda mycia w dwóch roztworach pozwala jednak na dokładnie usunięcie pestycydów, bakterii i innych zanieczyszczeń z powierzchni owoców. Pamiętaj jednak, że umyte truskawki nie mogą stać zbyt długo, bo tracą swoją świeżość
Polecany artykuł:
Truskawki to smaczna i niskokaloryczna przekąska – w 100 g owoców są tylko 32 kcal. Są bogactwem witamin: zawierają witaminę C (aż 58,8 mg w 100 g, dla porównania w analogicznej ilości cytryny występuje 53 mg), witaminę K i foliany. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Sezon na truskawki wchodzi w najgorętszą fazę! Warto więc je jeść oraz... dobrze umyć przed ich konsumpcją!
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!