Słynne Lody Naturalne

i

Autor: Pixabay Gałeczki 38, Chorzów

Ciekawostki

Najdziwniejsze smaki lodów. Odważyłbyś się ich spróbować? Aż trudno uwierzyć, że takie istnieją!

2024-05-13 7:28

Zbliża się sezon letni, a temperatury coraz bardziej wzrastają, więc nie wyobrażamy sobie tego okresu bez orzeźwiających lodów. Ten ochładzający przysmak zdobył już taką popularność, że producenci dwoją się i troją, czym jeszcze można zaskoczyć konsumentów. Sprawdźcie najdziwniejsze smaki lodów.

Znany wszystkim ochładzający przysmak ma naprawdę długą historię! Nie ma jednoznacznych informacji o tym, kto stworzył lody, ale pierwsze historyczne wzmianki o lodowych deserach sięgają nawet 5000 lat wstecz i pochodzą z Chin! Co ciekawe, w dawnych czasach przygotowywano desery, których bazą były owoce i pokruszony lód, przypominały więc współczesne sorbety. W XXI wieku sposób przyrządzania lodów i ich smaki, całkowicie odbiegają od pierwowzoru. Chociażby ze względu na różnorodność smaków. 

Najdziwniejsze smaki lodów. Odważyłbyś się ich spróbować?

Współcześnie na rynku mamy dostępne tysiące smaków lodów, pole do popisu jest tak wielkie, że producenci cały czas zaskakują konsumentów. To już nie tylko klasyczna śmietanka i czekolada! Sprawdźcie najdziwniejsze smaki lodów.

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć Japonii. W kraju kwitnącej wiśni wszyscy miłośnicy pikantnych smaków znajdą coś dla siebie. Na tamtejszym rynku możecie spróbować lodów o smaku wasabi. Jest to chrzan japoński, którego charakteryzuje... pikantny smak. Dodatkowo można spróbować tam lodów o smaku ośmiornicy, a nawet konia! Na portalu aikoiemil.com, pewien turysta, który odwiedził Japonię, zaprezentował wiele zaskakujących smaków. Oto kilka z nich: kremowe lody kasztanowe, o smaku homara, lody mleczne z sosem mandarynkowym, lody ze słodkim ziemniakiem w tempurze, a nawet batatowe lody miks z czipsem ze słodkiego ziemniaka, lody z plastrem miodu z pasieki oraz lody kukurydziane! Przyznajcie, że ta gama smakowa robi wrażenie, to tylko z pewnością kropla w morzu! 

A jak polski rynek lodów? W Warszawie możecie spróbować lodów o smaku marchewkowym i awokado. Z kolei w jednej z lodziarni w Sandomierzu skosztujecie lodów o smaku majonezu, oliwy z oliwek, szpinaku z czarnuszką, a nawet gorgonzoli z orzechami włoskiego!

Próbowaliście kiedyś lodów o nietypowych smakach?

A po lodach, czas na... grzyby! Sprawdźcie naszą galerię. To już dobry moment na letnie grzybobranie!

W Nowym Targu robią lody z owczego mleka