Czym jest tajemnicze "spaghetteis"? Jak wyjaśnia serwis well.pl, nazwa stanowi połączenie dwóch słów – niemieckich "eis", czyli lodów i brzmiącego tak samo w każdym języku spaghetti. Lody i spaghetti... brzmi mało zachęcająco, prawda? Jednak nie ma co przywiązywać się do nazwy! Z czego składa się ten niemiecki przysmak?
Niemcy. "Spaghettieis" co to za deser?
Spaghettieis to w całości słodki deser, przygotowywany z lodów waniliowych, truskawkowego sosu i tartej białej czekolady. Niezły psikus. Włosko-niemiecki producent lodów Dario Fontanella udowodnił, że połączenie lodów i spaghetti jest jak najbardziej możliwe. Przynajmniej od strony wizualnej. W wieku 17 lat Dario Fontanella zachwycił się swoim pierwszym w życiu Mont Blanc, czyli francuskim deserem z kasztanów i śmietany, który podany był w oryginalnej formie. Kasztanowe purée przypominało wstążki pasty - wyjaśnia well.pl. Zainspirowany kulinarnym odkryciem postanowił odtworzyć deser, którego składnikiem byłyby rzemieślnicze lody sprzedawane przez jego ojca. Aby to zrobić, kupił prasę Spatzle do puree, która okazała się strzałem w dziesiątkę - dodaje serwis.
Jednak nie ukrywajmy, ten mylący deser, może stać się przyczyną wielu dziecięcych rozpaczy.
Lody z prasy do puree są hitem w Niemczech!
Lody wyglądające niczym przysmak z Włoch, był bardzo popularny w Niemczech w latach 70. XX wieku. Jednak obecnie słynny deser przeżywa drugą młodość i ponownie pojawia się na kartach modnych berlińskich lokalizacji.