Patelnia w zlewie

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

Porady

Nie możesz doczyścić patelni? Posmaruj ją tym, a będzie jak nowa!

Zwęglone resztki jedzenia i tłuszczu na spodzie patelni to zmora każdego, kto gotuje. Nic więc dziwnego, że powstają setki sposobów na to, jak pozbyć się spalenizny z niej. Jest jeden ze sposobów, które zawsze działają, na każdy stopień zabrudzenia naszego przyrządu kuchennego. Jaki to sposób? Sprawdźcie sami!

Jak oczyścić brudną patelnię z zaschniętego tłuszczu?

Oczywiście ta sytuacja dotyczy nie tylko patelni, ale i garnków. Gotowanie z otłuszczonym spodem nie jest zdrowe i źle wpływa na żywotność naszych urządzeń. Jest ogrom sposobów, zarówno tych babcinych, jak i tych nowoczesnych na to, co robić, by nie zniszczyć patelni.

Tradycyjne środki czyszczące patelnie!

Najpopularniejszym jest oczywiście soda oczyszczona, ale także mydło galasowe, jako naturalny odplamiacz. Są także pełnej maści środki chemiczne różnych producentów, które jednak mogą źle wpływać na jakość naszych dań, które mogą mieć w sobie resztki danego środka.

Jak w bezpieczny i domowy sposób oczyścić patelnię?

Wystarczy szklanka sody oczyszczonej, oraz szklanka startego na tarce kostki mydła galasowego zmieszanego z odrobiną wody. Taką mieszankę nałóż na spód patelni, czy garnków i odczekaj 30 minut. Jeśli plamy są trudne do usunięcia powtórz zabieg jeszcze raz, teraz z dodatkiem łyżki octu, bądź kwasku cytrynowego. Spłucz pod bieżącą wodą i gotowe.

Zobaczcie, jak oszczędzać na rachunkach za prąd!