Osad na spodzie patelni - dlaczego powstaje?
Zapewne wszyscy, którzy używają do gotowania patelni znają to zjawisko. Chodzi o tłusty osad pod patelnią. Sprawia ona, że patelnia nagrzewa się wolniej, zbiera tłuszcz i wygląda niezbyt estetycznie. Bardzo ciężko jednak się jej pozbyć przez tradycyjne mycie.
Czego nie robić usuwając osad z patelni?
Zdecydowanie złym pomysłem jest używanie popularnego "druciaka", który bardzo szybko niszczy patelnię, przez co nie nadaje się do bezpiecznego i zdrowego użycia. Dość ryzykownym pomysłem jest używanie chemikaliów. A użycie płynu do mycia naczyń i ściereczki, czy gąbki jest całkowicie nieskuteczne.
Jak bezpiecznie usunąć osad z patelni?
Z pomocą, jak zawsze przychodzą proste sposoby z internetu! Wystarczy zalać patelnię mieszkanką: sody oczyszczonej, płynu do mycia naczyń, soli, a także octu spirytusowego. Następnie wystarczy przykryć to papierem kuchennym, lub chusteczkami i odstawić na 15 minut, lub 25, gdy zabrudzenia są spore. Po wszystkim wystarczy zetrzeć osad i nie będzie po nim śladu!
Polecany artykuł: