Patelnia w zlewie

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

Lifehack

Jak usunąć sadzę z patelni w 15 minut? Jest na to sposób!

Jeśli korzystacie z kuchenki gazowej (choć nie tylko), to na pewno spotkaliście się z tym, że na spodzie patelni po pewnym czasie powstaje sadza, która zbiera tłuszcz. Zwykłym myciem z użyciem płynu do mycia naczyń ona nie schodzi. Jest jednak sposób, by sprawić, by w 15 minut patelnia wyglądała jak nowa. Jaki to sposób? O tym w poniższym artykule!

Osad na spodzie patelni - dlaczego powstaje?

Zapewne wszyscy, którzy używają do gotowania patelni znają to zjawisko. Chodzi o tłusty osad pod patelnią. Sprawia ona, że patelnia nagrzewa się wolniej, zbiera tłuszcz i wygląda niezbyt estetycznie. Bardzo ciężko jednak się jej pozbyć przez tradycyjne mycie.

Czego nie robić usuwając osad z patelni?

Zdecydowanie złym pomysłem jest używanie popularnego "druciaka", który bardzo szybko niszczy patelnię, przez co nie nadaje się do bezpiecznego i zdrowego użycia. Dość ryzykownym pomysłem jest używanie chemikaliów. A użycie płynu do mycia naczyń i ściereczki, czy gąbki jest całkowicie nieskuteczne.

Jak bezpiecznie usunąć osad z patelni?

Z pomocą, jak zawsze przychodzą proste sposoby z internetu! Wystarczy zalać patelnię mieszkanką: sody oczyszczonej, płynu do mycia naczyń, soli, a także octu spirytusowego. Następnie wystarczy przykryć to papierem kuchennym, lub chusteczkami i odstawić na 15 minut, lub 25, gdy zabrudzenia są spore. Po wszystkim wystarczy zetrzeć osad i nie będzie po nim śladu!

Kuchnia ukraińska - co chętnie się jada w Ukrainie?