Prawidłowe przechowywanie mięsa
Nic złego w tym, by kupować mięso na zapas. Warto je jednak od razu mrozić. Warto też pamiętać, by nie robić tego za długo. Mięso w zamrażarce w zależności od jego typu (czy to drób, wołowina, czy wieprzowina) może być przechowywane w lodówce do maksymalnie pół roku. Ponadto istotną rolę odgrywa sposób jego rozmrażania. Tylko w jednym sposobie unikniemy możliwego zatrucia pokarmowego, czy po prostu utraty wartości odżywczych zawartych w mięsie.
Jak prawidłowo rozmrażać mięso?
Mięso, by było dobrze rozmrożone, zawierało jak najwięcej wartości odżywczych i nie łapało bakterii należy rozmrażać jak najwolniej. Najlepiej, by robić to, przenosząc je z zamrażarki do lodówki. Wtedy, choć dłużej to potrwa, to będziemy pewni, że zrobimy to tak, by było to dla dobra naszego zdrowia. Choć takie rozmrażanie trwać może od kilku godzin, do nawet kilku dni, jest najbezpieczniejszym sposobem na przydatność mrożonego produktu do spożycia.
Jak pod żadnym pozorem nie rozmrażać mięsa?
Przede wszystkim - nie szybko. Nie zostawiajmy mięsa na desce do krojenia, czy nie rozmrażajmy go na kaloryferze. Po takim rozmrożeniu taki produkt może nie nadawać się do spożycia i jego zjedzenie może prowadzić do problemów zdrowotnych, jak biegunka, wymioty, czy ogólny rozstrój żołądka. Im większe nagrzewanie rozmrażanego mięsa, tym więcej bakterii, które się do niego dostają. Nie rozmrażajmy mięsa także, zostawiając go luzem na noc. Nie powinniśmy używać także gorącej wody do rozmrażania, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych i częściowego ugotowania zewnętrznych warstw mięsa. Tracą także na tym walory smakowe.