Grzybobranie 2024 w Wielkopolsce
Wielkopolska ma doskonałe warunki do grzybobrania. Przypomnijmy, że według informacji od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Poznaniu, Wielkopolska znajduje się na 12. miejscu w kraju pod względem lesistości (lesistość województwa – ok. 26%). Tak więc miejsc na grzybobranie jest naprawdę mnóstwo, o czym regularnie informuje leśnik, miłośnik przyrody i twórca profilu na Facebooku "Grzybów znawca".
Znalazł ogromnego grzyba i opublikował to zdjęcie. "Co to jest za cudo?"
Facebookowy profil "Grzybów znawca" pana Piotra Grzesia, obserwuje niemal 10 tysięcy internautów. Jest to grupa dedykowana miłośnikom grzybów. Z racji tego, że twórca profilu jest leśnikiem, a grzyby są jego pasją, to często publikuje swoje relacje z leśnych wycieczek.
Na profilu "Grzybów znawca" znajduje się mnóstwo zdjęć z wyjątkowymi okazami grzybów, ale takiego wpisu dawno nie było! W sobotę 5 października, pan Piotr opublikował swoje zdjęcie z ogromnym grzybem, przypominającym wielką piłkę! Znalezisko pochodzi z miejscowości Kostrzyn (20 km od Poznania). Obserwujący szybko zareagowali:
- Jakbym ja koło tego przychodziła to bym myślała że jest kamień i bym poszła dalej jakoś mnie ten grzyb przeraża 😅
- nie wiem nawet gdzie takie cudowności rosną. Może coś podpowiecie.
- Nigdy czegoś takiego nie jadłam.Nie znam tego grzyba i nigdy nie zbierałam
- Taka duża nadaje się do jedzenia? Czy tylko małe?
- To rośnie takie wielkie???😱
Zdjęcie zebrało niemal 4 tysiące reakcji i ponad 500 komentarzy. Skontaktowaliśmy się z twórcą profilu Grzybów znawca, by zapytać co to za grzyb i czy zawsze osiąga tak wielkie rozmiary.
Jest to czasznica olbrzymia, dawniej nazywana purchawicą olbrzymią, była w Polsce grzybem chronionym do 2014 roku. Od 10 lat nie podlega ochronie gatunkowej i dość często można ją spotkać na łąkach, brzegach lasów, pastwiskach, a nawet w miejskich parkach. W sprzyjających warunkach osiąga gigantyczne rozmiary - wyjaśnił nam leśnik.
Czasznica olbrzymia w kuchni. Zrobisz z niej spód do pizzy!
To jednak nie wszystko, jak się okazało nasz rozmówca każdego roku obserwuje te grzyby, a jak sam podpowiedział, czasznica olbrzymia doskonale sprawdzi się w kuchni, jako... spód do pizzy!
Co roku obserwuję, która z moich czasznic urośnie największa. Z racji prowadzenia warsztatów grzybowych pozwoliłem sobie na zbiór jednej z wielu rosnących sztuk aby pokazać i zainteresować ludzi tym gatunkiem. To grzyb jadalny. Całkiem nieźle sprawdza się w formie plastra jako spód do pizzy, a także panierowana i smażenia, jak kotlety schabowe - dodał.
Co Wy na to? Spróbowalibyście takiego spodu do pizzy?