Ogródki gastronomiczne w Poznaniu szykują się do otwarcia

i

Autor: Ewa Stefanowicz

Otwarte restauracje w Poznaniu! Jak gastronomia szykuje się na weekend? [AUDIO]

2021-05-13 11:33

Po 7 miesiącach działania wyłącznie na wynos nareszcie restauracje mogą przyjmować gości. Choć na początek - tylko na zewnątrz. Radości restauratorów nie umniejsza nawet ogrom pracy, którą trzeba wykonać. Choć naprawa stolików, skręcanie krzeseł czy sadzenie kwiatów niekoniecznie kojarzy się z prowadzeniem gastronomii, takie zadania wykonują w ostatnich dniach. Jak sobie radzą?

Otwarcie gastronomi to coś, na co wszyscy czekamy od dawna! Minęło już ponad 7 miesięcy, dokąd zamknięto restauracje na dwa tygodnie. W tym czasie lokale mogły serwować jedzenie na wynos, jednak nie zawsze się to opłaca. Poza tym takie rozwiązanie to tylko sposób na tymczasowe przetrwanie, o zarobku często nie ma mowy.

Ku wielkiej radości restauratorów i gości - ogródki gastronomiczne otwierają się 15 maja. Jak idą przygotowania?

ESKA XD #022 - LODY EKIPY, Promyk nadziei, odchudzanie po lockdownie, rekordowe mandaty
Posłuchaj całej rozmowy z Magdaleną Wesołowską, właścicielką restauracji Barcydzieło
Posłuchaj całej rozmowy z Marcinem Garbowskim, szefem kuchni w restauracji Forni Rossi

Gwara - Sprawdź, czy zrozumiesz, co do Ciebie mówią w innych regionach Polski

Pytanie 1 z 12
Jeżeli ktoś zaproponuje Ci na Warmii i Mazurach "anielskie ruchańce" to znaczy, że...

Otwarte restauracje w Poznaniu. Jak się przygotowują?

Przygotowanie ogródków gastronomicznych oznacza ogrom pracy. Trzeba odmalować stoliki, poskręcać krzesła czy zasadzić kwiaty. Niektóre restauracje były zamknięte przez ostatnie miesiące. Wówczas pracy jest jeszcze więcej! Ponadto pierwszy raz od ponad pół roku, potrzebna jest obsługa, a nie wyłącznie kurierzy. Niektórzy restauratorzy mają problem ze znalezieniem pracowników.

Jak idzie im przygotowywanie się na otwarcie gastronomii 15 maja? Ewa Stefanowicz rozmawia o tym z osobami z branży.