Otwarcie gastronomi to coś, na co wszyscy czekamy od dawna! Minęło już ponad 7 miesięcy, dokąd zamknięto restauracje na dwa tygodnie. W tym czasie lokale mogły serwować jedzenie na wynos, jednak nie zawsze się to opłaca. Poza tym takie rozwiązanie to tylko sposób na tymczasowe przetrwanie, o zarobku często nie ma mowy.
Ku wielkiej radości restauratorów i gości - ogródki gastronomiczne otwierają się 15 maja. Jak idą przygotowania?
Otwarte restauracje w Poznaniu. Jak się przygotowują?
Przygotowanie ogródków gastronomicznych oznacza ogrom pracy. Trzeba odmalować stoliki, poskręcać krzesła czy zasadzić kwiaty. Niektóre restauracje były zamknięte przez ostatnie miesiące. Wówczas pracy jest jeszcze więcej! Ponadto pierwszy raz od ponad pół roku, potrzebna jest obsługa, a nie wyłącznie kurierzy. Niektórzy restauratorzy mają problem ze znalezieniem pracowników.
Jak idzie im przygotowywanie się na otwarcie gastronomii 15 maja? Ewa Stefanowicz rozmawia o tym z osobami z branży.