Tłusty czwartek w 2024 roku obchodzimy już 8 lutego. Czas myśleć o pączkowym szaleństwie! Proponujemy Wam ten tradycyjny przysmak w zupełnie nowej odsłonie, bo z dodatkiem... ziemniaków! Klasyczne pączki najczęściej robi się poprzez wykorzystanie ciasta drożdżowego, które powstaje z mąki, jajek, mleka, masła i drożdży. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a potem nadziewa się je ulubionym nadzieniem. Serwis pysznosci.pl, proponuje pączki w nowym wydaniu. Masz ochotę trochę poeksperymentować? Pysznosci.pl prezentuje przepis Ewy Wachowicz, na pączki z dodatkiem ziemniaków! Co na to poznaniacy?
Przepis na pączki z dodatkiem ziemniaków od Ewy Wachowicz
Skąd pomysł na połączenie ciasta do pączków z ziemniakami? Dodatek z ziemniaków sprawi, że pączki będą dłużej świeższe. Sprawdźcie przepis z serwisu pysznosci.pl, na pączki z dodatkiem ziemniaków od Ewy Wachowicz.
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- pół kilograma mąki
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- olej do smażenia
- 50 g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków, które po ostudzeniu należy przepuścić przez praskę.
- Mąkę pszenną przesiej do miski, a masło rozpuść.
- Do ziemniaków dodaj pokruszone drożdże, cukier, masło, mąkę oraz wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie wyrób ciasto.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, celem podwojenia jego objętości.
- Gdy ciasto urośnie, to oderwane kawałki formuj w pączki. Odstaw je ponownie, na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Teraz czas na smażenie.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż pączki z każdej strony - tak, aby się zarumieniły.
- Gdy będą gotowe, to zdejmij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy wystygną, to warto posypać je cukrem pudrem lub dodać ulubione nadzienie przy użyciu strzykawki.
To wszystko! Smacznego!