racuchy a’la pączki

i

Autor: Shutterstock Racuchy a’la pączki to prosty przepis na niebanalny deser lub przekąskę.

Tłusty czwartek

Pączki z ziemniaków od Ewy Wachowicz. To rarytas dla poznaniaka! Szykuje się hit tegorocznego tłustego czwartku?

2024-01-05 9:24

W tym roku karnawał jest wyjątkowo krótki ze względu na dość szybko przypadające Święta Wielkanocne. Z tego względu tłusty czwartek w 2024 roku obchodzimy już 8 lutego. Dlatego mamy dobrą propozycję dla wszystkich poznaniaków. Sprawdźcie wyjątkowy przepis od Ewy Wachowicz.

Tłusty czwartek w 2024 roku obchodzimy już 8 lutego. Czas myśleć o pączkowym szaleństwie! Proponujemy Wam ten tradycyjny przysmak w zupełnie nowej odsłonie, bo z dodatkiem... ziemniaków! Klasyczne pączki najczęściej robi się poprzez wykorzystanie ciasta drożdżowego, które powstaje z mąki, jajek, mleka, masła i drożdży. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a potem nadziewa się je ulubionym nadzieniem. Serwis pysznosci.pl, proponuje pączki w nowym wydaniu. Masz ochotę trochę poeksperymentować? Pysznosci.pl prezentuje przepis Ewy Wachowicz, na pączki z dodatkiem ziemniaków! Co na to poznaniacy?

Przepis na pączki z dodatkiem ziemniaków od Ewy Wachowicz

Skąd pomysł na połączenie ciasta do pączków z ziemniakami? Dodatek z ziemniaków sprawi, że pączki będą dłużej świeższe. Sprawdźcie przepis z serwisu pysznosci.pl, na pączki z dodatkiem ziemniaków od Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • pół kilograma mąki
  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru
  • olej do smażenia
  • 50 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków, które po ostudzeniu należy przepuścić przez praskę.
  2. Mąkę pszenną przesiej do miski, a masło rozpuść.
  3. Do ziemniaków dodaj pokruszone drożdże, cukier, masło, mąkę oraz wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie wyrób ciasto. 
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, celem podwojenia jego objętości.
  5. Gdy ciasto urośnie, to oderwane kawałki formuj w pączki. Odstaw je ponownie, na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Teraz czas na smażenie.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż pączki z każdej strony - tak, aby się zarumieniły.
  7. Gdy będą gotowe, to zdejmij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Gdy wystygną, to warto posypać je cukrem pudrem lub dodać ulubione nadzienie przy użyciu strzykawki.

To wszystko! Smacznego!