Kiełbasa morawska. Nie spodziewałam się, że to takie proste

i

Autor: Shutterstock Kiełbasa morawska. Nie spodziewałam się, że to takie proste

Gastronomia

Polska kiełbasa jest bezkonkurencyjna! Taste Atlas opublikował nowy ranking. Mamy powody do dumy

2024-11-20 11:09

"TasteAtlas" to internetowy przewodnik kulinarny, który słynie z wielu światowych zestawień. Twórcy poradnika przyglądają się różnorodnym kuchniom oraz przepisom z całego świata i na tej podstawie tworzą kategorie. Tym razem postanowili wskazać najlepsze kiełbasy. Jak się okazało kolejny raz, polska gastronomia ma powody do dumy!

"Taste Atlas" kulinarny przewodnik online po tradycyjnej żywności, który zawiera autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Śmiało można określić, że jest to jedna z najbardziej rozbudowanych książek kucharskich na świecie. Kolejny raz mamy przyjemność publikacji nowego rankingu twórców Taste Atlas - tym razem ogłoszono zestawienie najlepszych kiełbas na świecie. 

Taste Atlas: 64. najlepszych kiełbas w Europie. Polska kiełbasa pokonała wyroby z Niemiec i Włoch

Koniecznie sprawdźcie najnowsze zestawienie Taste Atlas. Twórcy przewodnika kulinarnego wytypowali najlepsze wyroby. Tym samym polska kiełbasa wędzona zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych kiełbas w Europie!

Polska kiełbasa wędzona wyprzedziła na liście niemieckie wyroby cenione, a nawet popularne czeskie parówki. Na podium znalazły się jeszcze właśnie kiełbasa z Norymbergi oraz kiełbasa grillowa z Turynu. Zobaczcie, jak twórcy rankingu opisali polski wyrób. 

Kiełbasa wędzona to rodzaj tradycyjnej polskiej kiełbasy. Przygotowuje się go z mielonego mięsa wieprzowego, które poddaje się peklowaniu, po czym doprawiane jest solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i (opcjonalnie) majerankiem. Mieszankę mielonego mięsa umieszcza się następnie w dużej osłonce w kształcie pierścienia i wędzi na zimno przez 1 do 1,5 dnia, chociaż obecnie wędzone jest zwykle na gorąco, ponieważ pozwala to potem na prostsze i szybsze gotowanie - wyjaśniają.

Pozostałe polskie kiełbasy w rankingu

Doceniono również kiełbasę surową. Specjaliści z TasteAtlas również poświęcili jej kilka zdań: składa się z chudej wieprzowiny i półtłustej wieprzowiny, a także takich przypraw jak cukier, czosnek, pieprz, majeranek, mielona gorczyca i tymianek - przypomina serwis gotowanie.dziennik.pl.

Pierwszą dziesiątkę zamyka polska kiełbasa wiejska, zobaczcie co można o tym wyrobie przeczytać w ogólnoświatowym serwisie:

To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich kiełbas, wytwarzana według wielowiekowej metody. Ta odmiana kiełbasy składa się z półtłustej wieprzowiny, cukru, czosnku i przypraw, takich jak pieprz, majeranek, mielone nasiona gorczycy i tymianek, które łączy się, a następnie schładza przed nadzieniem w osłonki wieprzowe - wyjaśniają specjaliści z przewodnika kulnarnego.

Taste Atlas nie zapomniał też o kaszance, która również znalazła się w rankingu. A Wy, którą polską kiełbasę lubicie najbardziej?

Kultowe lokale w Poznaniu. Pozostały po nich tylko zdjęcia: