"Taste Atlas" kulinarny przewodnik online po tradycyjnej żywności, który zawiera autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw. Śmiało można określić, że jest to jedna z najbardziej rozbudowanych książek kucharskich na świecie. Kolejny raz mamy przyjemność publikacji nowego rankingu twórców Taste Atlas - tym razem ogłoszono zestawienie najlepszych kiełbas na świecie.
Taste Atlas: 64. najlepszych kiełbas w Europie. Polska kiełbasa pokonała wyroby z Niemiec i Włoch
Koniecznie sprawdźcie najnowsze zestawienie Taste Atlas. Twórcy przewodnika kulinarnego wytypowali najlepsze wyroby. Tym samym polska kiełbasa wędzona zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych kiełbas w Europie!
Polska kiełbasa wędzona wyprzedziła na liście niemieckie wyroby cenione, a nawet popularne czeskie parówki. Na podium znalazły się jeszcze właśnie kiełbasa z Norymbergi oraz kiełbasa grillowa z Turynu. Zobaczcie, jak twórcy rankingu opisali polski wyrób.
Kiełbasa wędzona to rodzaj tradycyjnej polskiej kiełbasy. Przygotowuje się go z mielonego mięsa wieprzowego, które poddaje się peklowaniu, po czym doprawiane jest solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i (opcjonalnie) majerankiem. Mieszankę mielonego mięsa umieszcza się następnie w dużej osłonce w kształcie pierścienia i wędzi na zimno przez 1 do 1,5 dnia, chociaż obecnie wędzone jest zwykle na gorąco, ponieważ pozwala to potem na prostsze i szybsze gotowanie - wyjaśniają.
Pozostałe polskie kiełbasy w rankingu
Doceniono również kiełbasę surową. Specjaliści z TasteAtlas również poświęcili jej kilka zdań: składa się z chudej wieprzowiny i półtłustej wieprzowiny, a także takich przypraw jak cukier, czosnek, pieprz, majeranek, mielona gorczyca i tymianek - przypomina serwis gotowanie.dziennik.pl.
Pierwszą dziesiątkę zamyka polska kiełbasa wiejska, zobaczcie co można o tym wyrobie przeczytać w ogólnoświatowym serwisie:
To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich kiełbas, wytwarzana według wielowiekowej metody. Ta odmiana kiełbasy składa się z półtłustej wieprzowiny, cukru, czosnku i przypraw, takich jak pieprz, majeranek, mielone nasiona gorczycy i tymianek, które łączy się, a następnie schładza przed nadzieniem w osłonki wieprzowe - wyjaśniają specjaliści z przewodnika kulnarnego.
Taste Atlas nie zapomniał też o kaszance, która również znalazła się w rankingu. A Wy, którą polską kiełbasę lubicie najbardziej?
Kultowe lokale w Poznaniu. Pozostały po nich tylko zdjęcia: