Komosa Biała, choć w powszechnej świadomości jest kojarzona jako chwast i z tej racji zwalczana przez ogrodników i rolników, jest rośliną jadalną. Zdaniem prof. Łukasza Łuczaja, znanego botanika, jest to najsmaczniejsze polskie dzikie warzywo – informuje serwis portalspozywczy.pl.
Wielki przysmak „dzikiej kuchni”!
Jak się okazuje Komosa Biała to naprawdę smaczne warzywo! Do spożycia nadają się się przede wszystkim młode rośliny, które nie przekroczyły 15 cm wysokości. Zawierają one: białko, węglowodany, błonnik, witaminy A, B, C oraz K, a także potas, fosfor, wapń, żelazo i cynk.
Jak smakuje Lebioda? Listki komosy mają łagodny szpinakowy smak, a młode pędy pachną jak szparagi. Po ugotowaniu lub uprażeniu jadalne są również nasiona komosy.
Jak najlepiej przyrządzić dzikie warzywo?
Prof. Łuczaj zaleca by komosę ugotować lub sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się saponin, które mogą działać fotouczulająco. Po ugotowaniu, roślinę wato przepłukać wodą, a potem można oddać się fantazjom kulinarnym – może posłużyć jako dodatek do sałaty, sałatek, sosów, makaronów, naleśników, zapiekanek, ziemniaków, koktajli czy sosów. Zastosowanie jest zbliżone do szpinaku czy szczawiu. Zupa z lebiody jest cenionym daniem wegetariańskim – relacjonuje portalspozywczy.pl.
Ziołolecznictwo a Lebioda
To dzikie warzywo ma jeszcze wiele zalet! Oprócz tego, że z powodzeniem możemy używać go w kuchni to jeszcze warto poznać Komosę Białą w ziołolecznictwie. Tym samym w literaturze zielarskiej wymienione są następujące działania lebiody:
- udrażniające drogi oddechowe przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, astmie i gruźlicy,
- odkażające, szczególnie przy infekcjach dróg moczowych i kamicy moczowej,
- oczyszczająco przy problemach z przemianą materii, pomaga pozbyć się toksyn
- uspokajające i wzmacniające dla układu nerwowego, dlatego w przypadku długotrwałego, nasilonego stresu
- wspiera pracę wzroku, szczególnie przy krótkowzroczności i dalekowzroczności
- wspomaga leczenie celiakii.
- Używana jest także zewnętrzne do okładów z naparu - może pozytywnie wpłynąć na gojenie się ran, oparzeń oraz stanach zapalnych skóry - podaje serwis.
Gdzie unikać zbiorów Lebiody?
Lebioda powinna być zbierana z dala od dróg i spalin, które mogą osadzić się na roślinie. Należy unikać zbierania jej również na polach uprawnych, gdyż komosa biała absorbuje z gleby azotany, zawarte w środkach chemicznych do nawożenia roślin uprawnych.